ELKRISEN
Företag rasar mot nya elförbindelsen: ”Oacceptabelt”
Svenska kraftnät planerar att utöka förbindelsen till Danmark, vilket beräknas höja elpriserna i Sverige. Nu kokar det bland företagen. ”Regeringen måste skyndsamt ge Svenska kraftnät en ny instruktion som innebär att de uttryckligen ska ta hänsyn till svenska intressen, och i synnerhet industrins konkurrenskraft”, säger Malin Johansson hos IKEM till TN.
Tidningen Näringslivet kunde i går berätta att Sveriges systemoperatör Svenska kraftnät planerar att utöka förbindelsen till Danmark.
Det handlar om kablarna Konti-Skan 1 och 2 på totalt 715 megawatt som börjar bli gamla och beräknas nå sin tekniska livslängd i mitten på 2030-talet.
Ambitionen från Svenska kraftnät är att ersätta dessa kablar med en ny kabel, Konti-Skan Connect, på 1 000 megawatt vilket då innebär ytterligare överföringskapacitet motsvarande 285 megawatt.
Enligt experter som Tidningen Näringslivet talat med skulle en sådan utökning med säkerhet öka elpriserna i Sverige, och därför kokar nu företagen särskilt i södra Sverige.
– Regeringen måste skyndsamt ge Svenska kraftnät en ny instruktion som innebär att de uttryckligen ska ta hänsyn till svenska intressen, och i synnerhet industrins konkurrenskraft, säger Malin Johansson, energi- och klimatexpert hos Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM.
Omkring tio procent av alla som arbetar i svensk industri är verksamma inom branscherna läkemedel, kemi, gummi, plast, raffinaderi och cement. Totalt handlar det om cirka 70 000 personer varav många är anställda hos företagen belägna i södra Sverige.
För dessa företag är billig och fossilfri elektricitet en viktig fördel i den europeiska konkurrensen. Medan företag på kontinenten har en betydligt mer omfattande infrastruktur för fossil naturgas och kol har den svenska industrin länge haft nytta av fossilfri elektricitet, och man vill utveckla sina elektriska processer, snarare än att överföra mer el till kontinenten.
Beslut kring den svenska elpolitiken har gång på gång försämrat förutsättningarna för företagen i södra Sverige och nu ser ytterligare ett alltså ut att vara på väg, menar hon.
– Det är oacceptabelt att man som vid införandet av flödesbaserad kapacitetsmodell åter sätter nordiska systemet framför användarna. Det är svenska elanvändares skattepengar man använder, de måste gynnas i de vägval som Svenska kraftnät gör, säger Malin Johansson.
”Kapaciteten bör inte öka”
Även Johan Bruce, verksamhetsansvarig hos SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet) som arbetar för den svenska basindustrins energifrågor, tycker att Svenska kraftnät går för långt även om han är lite mer försiktig i kritiken.
– Att förnya befintlig överföring kanske man inte kan ha så stora åsikter om. Det sker dessutom med ny teknik som kan ge ökade förmågor för elnätet. Däremot bör kapaciteten inte öka. Här kan samma argument som användes för att inte ge koncession till Hansa Power Bridge användas. Sverige har redan i dag stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige. Om överföringskapaciteten mot kontinenten ökar kommer dessa att öka ännu mer. Införandet av Flowbased har redan ökat prisskillnaderna snarare än minskat dem då överföringen till södra Norge och Danmark ökat betydligt mer än överföringen mellan norra och södra Sverige.
Sverige i allmänhet och södra Sverige (SE4) i synnerhet är de mest sammankopplade områdena i Europa, konstaterar han.
– Om målet är en ökad europeisk integration är det knappast överföring från Sverige som är högst prioriterat. Svenska kraftnät måste prioritera att öka överföringen inom Sverige innan man ökar kapaciteten mot kontinenten. Den dysfunktionella prisbildningen i Tyskland smittar av sig på de danska priserna, varför en indelning av Tyskland i relevanta elområden bör vara en förutsättning för kapacitetsökningar mot Tyskland, direkt eller indirekt via Danmark, konstaterar han.