KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Företagen behåller klimatmålen – trots Trump

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Rör inte inriktningen mot hårdare miljö- och klimatregler. Och de som vill backa historien kring diskrimineringslagar och mångfald är fel ute. Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke apropå anti-woke-agendan från USA:s president Donald Trump och de företagsledare som hakar på.

– Jag tycker att det är viktigt att både riktningen och klimatmålen ligger fast. Sen finns det regelverk som är för krångliga och som snarast bromsar utvecklingen, säger Jacke i en TT-intervju.

Tillståndstider måste kortas, byråkrati kapas, för att "göra det lättare att driva verksamhet och göra det mer attraktivt att investera i Europa", som han uttrycker det.

Europas konkurrenskraft, eller bristande sådan som vissa påstår, är nu hett stoff på EU-agendan. Allt fler företagsledare talar om Europa som en kyrkogård, en kontinent som inte hänger med i den internationella konkurrensen gentemot Kina och USA. Det har därför rests krav på EU-kommissionen att skruva på de hårdare miljölagarna, exempelvis att fordonsindustrin skulle få längre tid på sig att ställa om.

Skruva lite är ok

– Att man vill skruva lite här och där, det är säkert rimligt, men oerhört viktigt att riktningen ligger fast, säger Jan-Olof Jacke.

Företagen har ställt in sig och investerat stort i att klimatpolitiken går mot det grönare hållet. Ryckighet är det värsta näringslivet vet.

Från USA kommer nu signaler varje dag om att riva upp än det ena, än det andra. Klimatets Parisavtal till exempel:

– Över tid är jag övertygad om att det är dåligt för USA. För den här omställningen pågår med kraft i amerikanska delstater och i amerikanska företag, säger Jacke.

Självklarheter

Hållbarhet har också en bredare betydelse. Det kan handla om diskrimineringslagar, arbetsmiljöregler, könskvoteringar med mera. Om Donald Trump, Elon Musk och flera av de profilerade techjättarnas bossar får som de vill så slängs sådana woke-frågor på soptippen.

"Woke" kan beskrivas som en samlingsterm för medvetenhet om rättvisa och inkludering, som i vissa kretsar ses som överdriven politisk korrekthet.

Sprider det sig hitåt, tror du?

– Det vet jag inte, men jag har stor tilltro till att en absolut majoritet av näringslivet ser mångfald och jämställdhet som både självklarheter och konkurrensfördelar, säger Jacke.

Hänger på presidenten

– Jag har svårt att se att individuella företag skulle reagera på det som nu händer lite dramatiskt i USA, fortsätter han.

Om att vissa amerikanska storföretagsledare verkar krama Trumps åsikter:

– Det kan vara lite bekymmersamt i sig att det verkar finnas en väldigt stor flexibilitet i sina egna ståndpunkter. Beroende på vad presidenten säger. Men jag noterar inte de krafterna här (i Europa och Sverige), fortsätter Jacke.

Olle Lindström/TT