REGELKRÅNGLET

Tvingades stänga efter kökskontroll hos grannen: ”Du hör själv hur orimligt det är”

”Vi hade vår sista kväll nu i lördags så det är redan klart och bestämt att det är nedlagt, säger företagaren Fredrik Johansson. Bild: Mostphotos, Privat

En tillsyn på ett hotell fick effekten att grannverksamheten, en nattklubb med 40 anställda, tvingades att stänga igen. Att de två verksamheterna delade kök var inte tillåtet vid servering av alkohol. ”Man kastar en verksamhet under bussen”, säger huvudägaren Fredrik Johansson till TN.

När nattklubben Cinco startade i Skellefteå var det ingen som kunde tro att verksamheten, som snabbt blev oerhört populär, bara efter drygt ett år skulle läggas ned.

Cinco hyrde lokaler av Stadshotellet och tillsammans hade de en praktisk lösning på tillagningen av mat där båda verksamheterna delade på hotellets kök. Nattklubben kunde förse de festande nattklubbsgästerna med mat samtidigt som Stadshotellet kunde erbjuda ett glas vin och en bit mat till sina gäster. I Sverige måste man ha matservering i samband med alkoholförsäljning på krogar och nattklubbar.

AI-sammanfattning

Nattklubben Cinco i Skellefteå har stängts efter drygt ett år.

Cinco delade kök med Stadshotellet, vilket godkändes inte längre av kommunen.

Skellefteå kommun kräver ett separat kök för alkoholservering.

Huvudägaren Fredrik Johansson, anser att investera i ett nytt kök är ekonomiskt orimligt.

Cinco skapade cirka 50 jobb och hade hundratals gäster varje helg.

Besöksnäringen drabbas av strikta och varierande regler i Sveriges kommuner.

Läs mer

Men efter ett besök av Skellefteå kommuns tillsynsenhet meddelades att Stadshotellet måste ha ett eget kök för att servera alkohol. Det räcker inte med det delade köket. Därmed står Cinco utan kök.

– Vi hade vår sista kväll nu i lördags så det är redan klart och bestämt att det är nedlagt, säger huvudägaren Fredrik Johansson.

– Vi har skapat ett 50-tal arbetstillfällen och vi har haft mellan 300 och 700 gäster varje fredag och lördag i ett halvt års tid. Så det är tragiskt både mot dem och en stad som växer som Skellefteå gör med industrisatsningar som Northvolt. Vi hade en hög ambition. Vi investerade mellan 5 och 6 miljoner kronor när vi öppnade för 1,5 år sedan, pengar som nu har brunnit inne.

Lösningen att Cinco skulle investera i ett nytt kök för att därmed lösa den komplexa situationen som företaget hamnade är inte ekonomiskt försvarbar, menar Fredrik Johansson. Nattklubben hade precis klarat första årets alla uppstartskostnader.

– Det är en investering på mellan fyra och sex miljoner kronor att bygga ett fullfjädrat kök. Det är ett par årsvinster i en bra verksamhet, så det hör du själv hur orimligt det är, säger han.

En extraservice till hotellgästerna

Fredrik Johansson menar att det är orimligt att alkoholserveringen ska kräva att varje enskild verksamhet måste ha ett fullt utrustat kök, speciellt med tanke på att ett hotell ofta har en småskalig alkoholförsäljning. Det handlar mer om en extraservice till hotellgästerna.

– Det är orimligt att man gör samma bedömning om man omsätter hundra miljoner som en nattklubb på Stureplan med middag och nattklubb kontra en liten verksamhet som har som service att erbjuda en gäst ett glas vin, till exempel i en hotellobby, säger han.

Fredrik Johansson är noga med att påpeka att Stadshotellet och Cinco har kommit fram till en överenskommelse som båda parter är nöjda med.

– Det är absolut inga hard feelings mellan oss och hotellet. Vi har nått fram till en bra lösning. Det är byråkratin och regelverket som jag är kritisk mot, säger han.

”Jag tycker att det här är ytterligare ett exempel på ett case där man kastar en verksamhet under bussen.”

På ett övergripande plan menar Fredrik Johansson att de som stiftar lagarna, men även de som tillämpar dem, inte ser hur viktig besöksnäringen är för unga och andra grupper som står långt från arbetsmarknaden. Med mer tillåtande regler kring serveringstillstånd skulle branschen kunna anställa fler.

Enligt Visita är besöksnäringen den näring som sysselsätter störst andel unga och utlandsfödda personer och organisationen har länge drivit på för att slopa kravet på att servera mat i samband med alkoholservering. Sverige är ett av få länder som har det kravet. Regelverket är också snårigt och skapar ofta godtycklighet och orimliga tolkningar i landets kommuner.

– Kommuner och regeringen borde vara mer rädda om den här typen av verksamhet som är så viktig för alla ungdomar som kanske inte orkar plugga vidare. Det gäller både hotell, kaféer och restauranger. Det är så många som behöver hjälp att komma in i yrkeslivet och i vuxenvärlden, säger Fredrik Johansson.

– Jag tycker att det här är ytterligare ett exempel på ett case där man kastar en verksamhet under bussen.

Men verksamhetschefen på tillståndsenheten i Skellefteå, Magnus Karlsson, anser att kritiken mot kommunens hantering är felaktig.

– Vi har aldrig haft några synpunkter eller någon utredning eller någonting gentemot Cinco överhuvudtaget, utan vi gjorde tillsynen på Stadshotellet i slutet på november då vi meddelade att det är de här reglerna som gäller. Reglerna är väldigt tydliga när det gäller ett eget tillagningskök, säger han.

Men vad tycker du om att konsekvensen av tillsynen i förlängningen blir att nattklubben försvinner från Skellefteå?

– Egentligen har jag ingen åsikt om det, men kan ändå se det som man inte har velat hitta potentiella lösningar. Sen är det ju tråkigt att en nattgrupp försvinner för ungdomarna till exempel.

– Jag är också för dåligt insatt i hur många gäster som Cinco har haft, men som jag ser det så vi har gjort vårt jobb. Har man sett en sak vid tillsynen så kan man inte ha det ogjort. Det går inte att göra undantag eller ett lokalt undantag. Det är så det är.

Han vill inte uttala sig om kravet på att servera mat i samband med alkoholförtäring.

Olika förutsättningar

Ytterligare ett stort dilemma för besöksnäringen är att kommunerna tolkar villkoren för alkoholservering på olika sätt, vilket till exempel har framgått av Ekots granskning.

Fredrik Johansson håller med om det och nämner ett exempel där en kommun slog ned på en verksamhet med motiveringen att den ”bara” bjöd på buffé. Det räckte inte för att behålla serveringstillståndet. Samtidigt kan turistkommuner som Åre och Visby ha en helt allt annan attityd till alkoholserveringen på krogen.

– Det är helt olika förutsättningar att driva krog i Visby, Vindeln eller i Bromma. Ska verkligen reglerna vara olika beroende på var man bor? Det är inte rimligt att ha så olika förutsättningar för att servera i Sverige, som i övrigt är så noga med att allt ska vara regelrätt och rättvist, säger han.

Återigen kommer han in på att till exempel hotell sällan har ett behov av ett fullfjädrat kök och menar att det i vissa kommuner har funnits en vilja att gå företagen till mötes:

– Jag vet från andra ställen i Sverige att hotellen har outsourcat frukost och lunch till krögare och ändå har serveringstillstånd. Inte finns det två fullfjädrade kök på de ställena, säger han.

Fredrik Johansson jämför med regeringens beslut att öppna upp för gårdsförsäljning. På samma sätt skulle regeringen kunna reformera regelverket kring alkoholförsäljning för att underlätta för hotell, restauranger och krogar att vilja expandera och anställa fler personer.

– Jag har också svårt att tro att vingårdarna måste ha fullfjädrade kök för att sälja gårdsvinet. De skulle inte klara av ekonomin om det ska byggas restaurangkök för X antal miljoner med ventilation, storköksmaskiner och allt annat som krävs, säger han.