REGELKRÅNGLET

Nya EU-regler ger honom rätt – ändå hotar nedläggning: ”Underbetyg”

”EU-förordningen är tydlig: Sverige får införa undantaget om flaskorna inte kan pantas tekniskt. Och de tekniska förutsättningarna är redan kända – flaskorna kan inte pantas i svenska maskiner”, säger Thomas Sjölander, vd på Wellnox. Bild: Peter Holgersson AB

Wellnox succéprodukt har i princip förbjudits på grund av en ny regel som hotar hela företagets existens. Men nu ger en ny EU-förordning myndigheterna chansen att rädda verksamheten. Ändå tvekar Naturvårdsverket. ”Vi kommer att behöva se över huruvida det är nödvändigt med ett sådant undantag”, säger handläggaren Magdalena Salomonsson till TN.

Sverige var tidigt ute med att införa ett retursystem som har varit ett effektivt sätt att återvinna till exempel flaskor av glas. Det gjorde att när EU införde nya regler för att minska plastnedskräpningen så fanns det goda skäl till att fortsätta på den inslagna vägen även om det inte var ett krav. Det var bara ett av de exempel som inte ansågs strida mot EU-rätten.

Men Sverige valde alltså att utöka retursystemet. Reglerna finns bland annat med i den svenska förordningen 2005:220 som infördes årsskiftet 2022-2023.

AI-sammanfattning

Nya regler påverkar det svenska retursystemet för plastflaskor. Företaget Wellnox påverkas negativt av dem.

Wellnox flaskor är för små för retursystemet, vilket hotar deras verksamhet.

EU-förordningen tillåter undantag, men Sverige har ännu inte beslutat om detta.

Naturvårdsverket och regeringen måste nu utreda och agera för att lösa situationen.

Läs mer

En av nyheterna i den svenska förordningen är att plastflaskor och metallburkar med dryck som huvudsakligen består av grönsaks-, frukt- eller bärjuice ska omfattas av kravet att ingå i ett retursystem. Undantagna är bland andra mejeriprodukter och större flaskor.

Sverige kan också införa ett undantag för mindre flaskor än 100 milliliter, men har valt att inte göra det.

Problemet är att det svenska företaget Wellnox har en storsäljare, en ingefära-shot, som är mindre än 100 milliliter. Ungefär 50 procent av företagets omsättning kommer från försäljningen av den lilla plastflaskan. TN har skrivit om det tidigare (se nedan).

Eftersom pantmaskinerna inte kan ta emot de små flaskorna så har den svenska implementeringen av EU-reglerna i princip blivit ett produktförbud.

– Det här hotar vår verksamhets existens. Vi har byggt upp en marknad kring våra produkter, men nu riskerar vi att slås ut av ett regelverk som är för rigitt, säger Thomas Sjölander, vd på Wellnox.

Sedan dess har Wellnox slagits för sin överlevnad, mot regeringen och Naturvårdsverket.

Nya regler kan rädda företaget

I omgångar har Wellnox också fått dispens, men huvudproblemet återstår. Om inget görs så kommer Thomas Sjölanders storsäljare att förbjudas. Han har också utrett flera alternativ, men inget av dem har gått att införa, bland annat för att det kommer att få en stor negativ påverkan på försäljningen.

I veckan infördes ytterligare en EU-förordning för att minska skräpet inom unionen. En av de stora nyheterna i regelverket är att det nu är retursystem med vissa undantag som ska gälla inom EU.

Men för Wellnox är det denna formulering som är mest intressant:

”Med avvikelse från punkt 2 får medlemsstaterna undanta plastflaskor för engångsbruk och dryckesbehållare för engångsbruk med en kapacitet på mindre än 0,1 liter från deltagande i retursystemen, om sådant deltagande inte är tekniskt genomförbart.”

Undantaget kan göras så länge Sverige klarar av målet, det vill säga att 90 procent av plasten från plastflaskor som ingår i ett retursystem återvinns 2029. Sverige ligger redan i dag nära målet.

Intressant i sammanhanget är att det på inga vägar är de små Wellnox-flaskorna som avgör om Sverige når 90 procent-målet eller inte. Bolagets dryckesförpackningar motsvarar, enligt bolaget, 0,00083 procent av den svenska marknaden av plastförpackningar som ska pantas.

– De stora problemen finns i södra Europa, där man inte har haft något pantsystem överhuvudtaget. Nu ska man på relativt kort tid nå upp till 90 procent där medan Sverige redan är på 87,3 procent. Det finns ingen anledning att inte utnyttja det här undantaget för små flaskor, säger Thomas Sjölander.

– Vi vet till exempel att i Finland så har de ett helt annat system. De bolagen som inte kan panta sina flaskor där får en extra skatt. Det är så typiskt Sverige att inte hitta lösningar som passar småföretag utan i stället förbjuder en produkt.

Kafkaliknande situation

Ända sedan det stod klart att Wellnox flaskor inte kan pantas har Naturvårdsverkets inställning varit att ansvaret ligger hos regeringen att ändra i den svenska förordningen (SFS 2022:1274). Formellt har myndigheten också rätt. Men det som inte lyfts fram är att Naturvårdsverket redan har ett pågående regeringsuppdrag (M2022/01451) att löpande analysera förpackningsförordningen.

I uppdraget står det att om myndigheten ser behov av förändringar ska den skyndsamt återkomma till regeringen med förslag. Men det står samtidigt inte explicit att regeringen efterfrågar ett undantag för mindre flaskor. Det betyder att Naturvårdsverket i princip kan välja att inte inkludera undantaget i översynen.

– När frågan om undantaget har lyfts tidigare har Naturvårdsverket sagt att det är en regeringsfråga, men samtidigt har regeringen inte gett något konkret uppdrag till Naturvårdsverket att analysera möjligheten att införa undantaget, säger Thomas Sjölander.

Men nu finns den nya EU-förordningen som skapar nya möjligheter för myndigheten att agera snabbt. De svenska reglerna måste anpassas efter förordningen.

– Från och med den 11 februari så gäller den nya förordningen i Sverige. Då kan Naturvårdsverket och regeringen göra ett undantag, för det är så förordningen ser ut. Det räcker inte att, som Naturvårdsverket gjort hittills, hänvisa till att den följer lagen, säger Thomas Sjölander.

”Det kommer vi att behöva utreda ytterligare”

Magdalena Salomonsson är handläggare på Naturvårdsverket och står inför den grannlaga uppgiften att se vad som behövs ändras i det svenska regelverket i samband med att EU-förordningen nu införs.

– Den blir ju direkt tillämplig och bindande. Men sen finns det vissa bestämmelser där medlemsländerna har möjlighet att göra nationella undantag, till exempel, eller gå längre. Det kommer vi att behöva utreda ytterligare. Vi vet ännu inte hur det blir för Sverige, säger hon.

Vad kommer ni att göra för att förmå regeringen att justera den svenska förordningen så att det finns en möjlighet att göra undantag för 100 ml flaskor?

– Det finns en möjlighet i PPWR, i den nya EU-förordningen, för medlemsländer att införa ett sådant undantag. Och det är egentligen ett politiskt beslut om Sverige ska göra det eller inte eftersom det rör sig om en förordningsändring. Nu så kommer vi att behöva se över huruvida det är rimligt och nödvändigt med ett sådant undantag.

Wellnox flaskor är en mycket liten del av den totala mängden plastflaskor som pantas. Kommer det på något sätt att påverka att Sverige når målet om separat insamling av minst 90 procent per år av dryckesflaskor av plast?

– Det är sådant som vi kommer behöva beakta. Det är för tidigt att säga någonting nu. Vi har inte landat i hur det blir.

”Jag tycker det är ett underbetyg för svensk byråkrati.”

Till syvende och sist kokar det hela ned till att någon måste välja att hjälpa ett företag som har hamnat i kläm. Den viljan har inte Naturvårdsverket visat hittills, men inte heller regeringen.

– Man skyller på någon annan och lagstiftningen när man själv har varit med och tagit fram lagstiftningen. Jag tycker det är ett underbetyg för svensk byråkrati, säger Thomas Sjölander.

– EU-förordningen är tydlig: Sverige får införa undantaget om flaskorna inte kan pantas tekniskt. Och de tekniska förutsättningarna är redan kända – flaskorna kan inte pantas i svenska maskiner.