REGELKRÅNGLET
Lagrådets besked: Orimligt att kräva att företag ska bli banker
Nu sågar Lagrådet regeringens förslag om att kreditförmedlare måste skaffa banktillstånd för att kunna bedriva verksamhet. ”Vi ser mycket positivt på Lagrådets nej till förslaget om att vi måste bli bank för att fortsätta hjälpa konsumenter att jämföra lån”, säger Mikaela Grännby, vd på Lendo, till TN.
TN har nyligen rapporterat om att regeringen med förslaget ”Stärkt konsumentskydd på kreditmarknaden” vill komma till rätta med den växande skuldsättningen genom att föreslå att snabblånföretag och kreditförmedlare måste skaffa banktillstånd.
”Vi menar att det här förslaget är felriktat eftersom kreditförmedlare hjälper konsumenter att jämföra lån och krediter. Vi ger inte ut egna lån utan samarbetar med banker och kreditgivare”, sa Mikaela Grännby, vd på kreditförmedlingsföretaget Lendo till TN.
Lagrådet säger nej
Nu har Lagrådet svarat på regeringens lagrådsremiss och beskedet är att regeringens förslag skulle slå ut en hel bransch.
”För att komma till rätta med problem som avser kreditgivning föreslås i praktiken ett förbud mot viss verksamhet som inte innefattar kreditgivning. Detta inger enligt Lagrådet betänkligheter ur ett proportionalitetsperspektiv.”
”Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att bedriva verksamhet som kreditförmedlare utan att samtidigt också bedriva bank- eller finansieringsrörelse”, skriver Lagrådet i sitt svar.
– Vi ser mycket positivt på Lagrådets besked att säga nej till förslaget om att kreditförmedlare måste bli banker för att fortsätta hjälpa konsumenter att jämföra lån. Det är ett viktigt ställningstagande, eftersom en sådan förändring skulle vara negativ för konsumenterna, säger Mikaela Grännby, vd på kreditförmedlingsföretaget Lendo.
”Glädjande besked”
Hon menar att regeringen borde justera förslaget i enlighet med Lagrådets rekommendationer.
– Vi håller helt med om att konsumentskyddet på kreditmarknaden behöver stärkas och att tydligare regler behövs för både långivare och förmedlare, men vi menar att om kreditförmedlare undantas från kravet på banktillstånd kan vi behålla den transparens och valfrihet som gynnar konsumenterna.
Även Roslana Cederhage, Generalsekreterare på SweFinTech, välkomnar Lagrådets rekommendation.
– Det är ett glädjande besked att Lagrådet har hörsammat kritiken från branschen och anser också att förslaget är långtgående och oproportionerligt. Nu hoppas vi att regeringen tar till sig Lagrådets kritik och inte går vidare med förslaget.