ELKRISEN
Skyhöga elpriser – så stora blir skillnaderna i landet: ”Oroväckande”
Kallt väder och låg produktion från väderberoende kraftslag på kontinenten ger skyhöga elpriser. Samtidigt visar färsk statistik som TN beställt att prisdifferensen mellan elområden fortsätter. ”En övergripande slutsats är att alla lovvärda uttalanden om vad Flowbased skulle innebära har visat sig vara felaktiga”, säger experten Bengt Ekenstierna till TN.
Kallt och vindstilla väder på kontinenten fick elpriserna under förra veckan att rusa till skyhöga nivåer. Toppen under förra veckan kom i fredags mellan 18.00 och 19.00 där spotpriset blev så högt som 292 euro per megawattimme eller 3,28 kronor per kilowattimme.
Detta är alltså grossistpriset, innan skatt, moms, elcertifikat, påslag, samt nätavgifter.
Situationen ser ut att fortsätta även denna vecka då det fortsatt är kallt och låg produktion från väderberoende kraftslag på kontinenten. I Tyskland levererar vindkraften enligt Electricitymaps i skrivande stund bara 8 procent av elbehovet och för solkraft handlar det om 4 procent. I stället är det kol, gas och reservkraft i form av olja som producerar och elpriserna kommer därefter. Samtidigt importerar de från grannländerna, inte minst från kärnkraftslandet Frankrike samt från Sverige och indirekt från Sverige och Norge via Danmark.
Elpriset under måndagen toppar på 280 euro per megawattimme i södra Sverige (SE4) eller 3,14 kronor per kilowattimme. Men liksom under förra veckan är förstås även genomsnittspriset högt på nästan 1,7 kronor i södra Sverige.
I norra Sverige blir dock elpriset fortsatt lågt med 20 öre per kilowattimme i SE1 och knappt 11 öre i SE2.
I november kunde Tidningen Näringslivet visa att differensen mellan Sveriges elområden tydligt ökat sedan Svenska kraftnät infört den kritiserade metoden Flödesbaserad kapacitetsberäkning, eller Flowbased.
Elmarknadsexperten Bengt Ekenstierna har åt TN nu sammanställt nya tabeller för de första månaderna 2025 och jämfört med samma period i fjol. Och statistiken visar samma utveckling som tidigare. Elprisskillnaden mellan norra och södra Sverige fortsätter att öka.
– En övergripande slutsats är att alla lovvärda uttalanden om vad Flowbased skulle innebära har visat sig vara felaktiga. Både Mats Nilson och jag påpekade detta inför införandet och vi baserade våra slutsatser på fundamentala mekanismer om elmarknaden. Det är oroväckande att Svenska kraftnät inte förstår detta, säger Bengt Ekenstierna.
Han har 40 års erfarenhet från höga positioner i branschen och företräder numera elkonsumenterna; privatpersoner och företag, som industriell rådgivare.
– Eller förstod Svenska kraftnät detta? Deras uttalanden kanske bara var argument för att lägga ut dimridåer för sin grundläggande ambition att med Flowbased öka exportkapaciteten. Jag misstror snart alla som har ekonomiska incitament i den havererade och dysfunktionella elmarknaden – inte minst staten.
Elmarknadsanalytikern Mats Nilsson stämmer in i kritiken.
– Svenska elkunder i söder tål nog inte mycket mer stryk. Vi kanske riskerar en industriflykt som den Tyskland just nu erfar? Det är därför viktigt att energiministern står vid sitt ord och börjar agera i denna fråga. En utredning om hur, inte om, vi kan återgå till ett elområde är en bra början, säger han.
Morgondagens (tisdag) elpriser är fortsatt höga. Nord Pools dagen före-auktion visar en elpristopp på drygt 2,2 kronor per kilowattimme i Elområde 4 medan Elområde 3 får 1,25 kronor. Under samma timme behöver kunderna i Elområde 1 bara betala cirka 6 öre och i Elområde 2 ser det ännu bättre ut, med knappt 2 öre per kilowattimme.
Genomsnittsspotpriset under tisdagen med en växlingskurs mot euron på 11,21 blir höga men ändå betydligt bättre än under måndagen:
- Elområde 1: 0,0660 SEK/kWh
- Elområde 2: 0,0565 SEK/kWh
- Elområde 3: 0,8337 SEK/kWh
- Elområde 4: 1,4360 SEK/kWh