ELKRISEN
Vittnet: Tyskland hade visst kunnat få bränsle till reaktorerna
Regeringen i Tyskland har argumenterat för att kärnkraften inte gick att förlänga på grund av bränslebrist. Detta motstrids av vittnesmål från Westinghouse Electric Germany:s vd i en utredning i tyska förbundsdagen.
Efter en kort livstidsförlängning över vintern stängdes de sista tre tyska kärnkraftverken den 15 april 2023 – mitt under brinnande krig i Europa. Dessa tre reaktorer var de säkraste i världen, har Ingemar Engkvist, före detta vd för World Association of Nuclear Operators, WANO, tidigare berättat för TN.
– De tyska kärnkraftverken och framför allt de tre sista var de absolut säkraste reaktorerna i världen och de mest välskötta, sa han i maj 2023.
Organisationen kontrollerar säkerheten i cirka 450 reaktorer i världen.
Att Tyskland politiskt skulle lägga ner kärnkraften har stått klart sedan Fukushima-olyckan 2011 – men i samband med Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina blossade snabbt en ny debatt upp kring huruvida det var rätt läge att stänga ned de sista tre reaktorerna vid årsskiftet 2022/2023.
De Gröna argumenterade emot men under sommaren 2022 kom till slut en kort förlängning över vintern 2022/2023. I efterhand har det hävdats att bränslestavar inte kunde levereras för en förlängning längre än så.
Detta motstrids enligt vittnesmål från Martin Pache, vd för Westinghouse Electric Germany, till den andra federala undersökningskommittén, visar en sammanställning från den tyska förbundsdagen Bundestag som TN tagit del av.
Enligt vittnesmålet hade de berörda ministrarna, i motsats till uppgifter i media, aldrig kontaktat hans företag för att undersöka om den normala tillverkningstiden mellan 12 och 18 månader kunde förkortas. Om en fortsatt drift hade övervägts i mars 2022 hade Westinghouse kunnat leverera bränsle som räckte hela vägen fram till sommaren 2023.
”Man borde ha frågat oss”, sa han.
Enligt honom fick Westinghouse den 3 mars 2022 en signal från kunden PreußenElektra (AKW Isar 2) om att det fanns politiska indikationer på att kraftverket tillsammans med reaktorerna Neckarwestheim 2 och Emsland kunde drivas vidare efter det lagstadgade nedläggningsdatumet vid årsskiftet 2022/2023.
Skulle inte förlängas
Men redan den 8 mars 2022 kom beskedet att detta inte skulle ske, framgår i dokumentet. Dagen innan, den 7 mars, hade två berörda ministrar utarbetat det ”prövningsunderlag” som är en central del i undersökningskommitténs arbete. I dokumentet avvisades en fortsatt drift av kärnkraftverken, bland annat av nationella säkerhetsskäl.
Tidslinjen stämmer överens med granskningen från den tyska journalisten Daniel Graeber på magasinet Cicero och som TN tidigare intervjuat. Enligt interna mejlväxlingar som han granskat förfalskades dokumentet av De Gröna och förvrängdes till att kärnkraftverken inte var säkra att driva vidare – varefter förlängd driftstid kunde avslås.
Att de inte skulle varit säkra har sedan visat sig vara felaktigt eftersom reaktorerna slutligen förlängdes över vintern till den 15 april 2023, varefter de togs ur drift.
Enligt Pache kom det i augusti 2022 nya signaler om en möjlig förlängning av driften och då förklarade Westinghouse att en leverans av bränsleelement kunde genomföras inom sex till sju månader, förutsatt att alla leverantörer enades. Han försäkrade också att det inte skulle ha påverkat säkerheten.
Enligt honom fanns heller inte någon risk för leveransproblem eller beroende av ryskt uran, då Westinghouse tillverkar även bränsleelement för ryskkonstruerade reaktorer, exempelvis i Slovakien och Tjeckien. Även tillräckliga leveranskapaciteter för uran finns utanför Ryssland, konstaterade han.
Som framgår av dokumentet vittnade även Jörg Harren, vd för Urenco Tyskland, i den tyska undersökningskommittén om att han över huvud taget inte blivit tillfrågad i processen, vilket han funnit anmärkningsvärt.
Enligt honom hade ministerierna ställt mycket få frågor till kärnkraftsindustrin men om de frågat hade han kunnat förklara att hans företag snabbt kunnat öka leveransen av anrikat uran för bränsleelement.
Han beskrev i stället processen som ”ideologiskt präglad” och avfärdade påståendet att världens uranreserver endast skulle räcka i 20 år som ”dumt prat”. I stället konstaterade han att uran är vanligare än guld och att det inte finns någon beroendeställning till Ryssland.