FRIHANDELNS FRAMTID
Frihandelsavtal med Indien nära – ”Positiv push”
Målet är tydligt: EU och Indien ska komma överens om ett frihandelsavtal innan årsskiftet. ”Jag tror att det börjar finnas en större insikt i Indien om hur ett frihandelsavtal kan hjälpa landet att nå sina ekonomiska mål”, säger Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv.
Innan 2025 är slut ska frihandelsavtalet mellan EU och Indien vara påskrivet. Så löd den uttalade ambitionen när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Indiens premiärminister Narendra Modi möttes i Delhi tidigare i år.
– Förra året ökade vår export till Indien med 17 procent. Beräkningar visar också att med ett frihandelsavtal på plats skulle EU:s varuexport till Indien kunna dubbleras fram till 2032. Vi måste öppna upp nya marknader med tanke på det som sker i USA, kommenterade bistånds- och handelsminister Benjamin Dousa (M) till TT.
Därför har läget förändrats
Förhandlingarna började redan 2007, pausades 2013, för att återupptas 2022.
Från EU:s sida är det inte så förvånande att ett frihandelsavtal närmar sig, desto mer överraskande är det med tanke på Indiens traditionella syn på handel, enligt Asees Ahuja, senior expert på EU-frågor på Svenskt Näringsliv.
– Förhandlingarna har gått trögt och Indien har länge hållit fast vid en protektionistisk hållning. Men jag tror att det börjar finnas en större insikt att om hur Indien kan nå sina ekonomiska mål, säger hon.
Framför allt handlar det om två mål.
– Det ena är att de vill vara en utvecklad ekonomi till 2047 och det andra är att de vill ha en bättre bytesbalans. Då kan ett frihandelsavtal vara en del av lösningen. Om man tittar på de senaste siffrorna är EU deras största handelspartner, säger Asees Ahuja.
Svenskt Näringsliv har presenterat flera förslag för att få till ett frihandelsavtal som gynnar båda parter. Det handlar bland annat om att sänka och binda tullar eller andra avgifter inom så många sektorer som möjligt, att förenkla besvärliga procedurer och att förhandla fram ömsesidiga system för att säkra kvalitet.
Avtal innan årsskiftet möjligt
I dagarna ska Asees Ahuja delta i rundabordssamtal i den indiska huvudstaden. Hon tror att ett avtal innan årsskiftet är möjligt.
– Jag tror att man, likt Mercosur-avtalet, kan komma fram till en politisk överenskommelse.
Hon fortsätter:
– Jag tycker att man borde fokusera mycket på industrivaror. Det ligger i bådas intressen. Jordbruk är väldigt komplicerat i Indien och det är väldigt lätt att man fastnar om man fokuserar för mycket på det.
Den tullturbulens som har uppstått mellan USA och stora delar av omvärlden kan tala för att ett avtal mellan EU och Indien blir verklighet, enligt Asees Ahuja.
– Det blir en positiv push. Jag tror att det just nu finns en diversifieringstanke i EU när det gäller handel. Man behöver nya partners och i det läget kan Indien vara en väldigt stor partner. Osäkerhet är inte bra för näringslivet, det kommer alltid vilja göra en gardering i form av ett avtal som innebär säkrare förhållanden, avslutar hon.