KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Klubbat: Infångning av koldioxid för 13 miljarder
Klimat (TT)
Sveriges första och en av världens största anläggningar för att fånga in och lagra koldioxid ska byggas i Energihamnen nära Värtaverket i Stockholm. Det har energibolaget Stockholm Exergi beslutat, enligt ett pressmeddelande.
Arbetet med att bygga anläggningen ska inledas omgående och målsättningen är att den ska tas i drift under 2028, skriver Stockholm Exergi.
"Detta är ett historiskt ögonblick för Stockholm Exergi och för klimatomställningen. Vi har arbetat målmedvetet i många år för att möjliggöra bio-CCS och dagens beslut betyder att vi nu går från plan till verklighet. Med detta tar vi en global ledarroll inom industrin för minusutsläpp", säger Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi.
Investeringsnivån ligger på 13 miljarder kronor och möjliggörs genom en kombination av stöd från EU:s innovationsfond, statsstöd och privata köp av certifikat för minusutsläpp från företag.
När anläggningen står färdig kommer den att fånga in och permanent lagra 800 000 ton koldioxid per år, vilket är mer än vad Stockholms vägtrafik släpper ut under samma period.
Fakta
CCS står för Carbon Capture and Storage, det vill säga avskiljning och lagring av koldioxid. Ofta läggs "bio" till som förled, om koldioxiden som samlas in kommer från förnybara källor.
Med tekniken är det möjligt att fånga in biogen koldioxid innan den når atmosfären för att sedan lagra den permanent i berggrunden. Det skapar minusutsläpp eftersom koldioxiden avskiljs från det biogena kretsloppet.
Tekniken har pekats ut av FN:s klimatpanel IPCC som en viktig pusselbit om världens länder ska lyckas hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader, vid sidan om utsläppsminskningar.
Tekniken för infångning av koldioxid har använts sedan 70-talet och Stockholm Exergi har sedan 2019 en försöksanläggning i drift.
Källa: Stockholm Exergi, TT