DEBATTEN OM BROMMA FLYGPLATS

Ökat intresse för att starta ny passagerartrafik till Bromma

Bild: Fredrik Sandberg / TT , Smålands Airport, Pressbilder

Just nu planeras för ett flertal nya flyglinjer från södra Sverige till Stockholm och samtliga vill flyga till – Bromma. Initiativet kommer från näringslivet som vill ha smidiga och tidseffektiva resor till Stockholm. ”Då är Bromma förutsättningen för satsningarna”, säger flygplatschefen i Växjö. Men det är en utveckling som inte tas emot väl på alla håll.

Den första januari i år, när BRA flyttade till Arlanda, tystnade flygtrafiken på Bromma. Nästan i alla fall. Flygplatsen är fortsatt öppen och används bland annat av affärsflyget, samhällsflyget och en del sjuktransporter. Dessutom finns här ett flygbolag, Västflyg, som flyger två avgångar om dagen till och från Trollhättan.

Mycket talar nu för att de inte kommer att vara ensamma på Bromma länge till. I dagsläget planeras ett antal nya flyglinjer till Stockholm och den flygplats som är aktuell är Bromma.

– Det var förutsättningen för att den här satsningen som näringslivet och regionen ligger bakom över huvud taget skulle komma till stånd. Arlanda var inget alternativ.

Det säger Ulf Axelsson, vd för Smålands Airport i Växjö, den flygplats som kommit längst i planeringen och som av allt att döma kan se trafiken starta i maj.

AI-sammanfattning

Ett ökat intresse finns nu för att starta nya flyglinjer till Bromma.

Initiativet till de nya linjerna kommer främst från näringslivet i södra Sverige.

Flygplatser som Växjö och Kristianstad planerar trafikstart redan under detta år.

Swedavia, som äger Bromma, uppges vara tveksamma till den nya trafiken.

Regeringen avvaktar dock med stängning av Bromma och utreder flygplatsens framtid.

Läs mer

Växjö har varit utan flygtrafik till huvudstaden sedan den 1 januari när BRA och SAS inledde sitt samarbete med Arlanda som bas och när chocken väl hade lagt sig startade arbetet på att få igång trafiken igen. Det resulterade i att både Växjö kommun och Region Kronoberg ändrade sina resepolicys: Nu är det åter tillåtet att flyga till Stockholm i tjänsten. Samtidigt förköpte de 2 500 flygbiljetter som ett ekonomiskt stöd. Näringslivet å sin sida har matchat det antalet biljetter med råge, samtidigt som de också ger en betydande ekonomisk garanti för flyglinjen.

Sammantaget är den privata och offentliga investeringen 22 miljoner, med ett upplägg på tre år och under den tiden ska antalet avgångar till Bromma successivt öka.

– Tillgängligheten med flyg i Sverige är klart eftersatt just nu och behöver bli bättre. Initiativet i Växjö är både intressant och positivt och kan få fler efterföljare, säger Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen flyg.

Bild: Smålands Airport

Av allt att döma är det redan igång. Inspirationen till det breda samarbetet med både näringslivet och det offentliga som garanter för flygtrafiken, har hämtats från just Västflyg och trafiken mellan Trollhättan och Bromma. Det är också de som rent praktiskt ska sköta såväl flygningarna från Växjö som biljettsystemet, vilket sparar både pengar och tid när den nya linjen ska etableras.

– Vi är ett entreprenörsdrivet flygbolag med målsättningen att stötta vår hemmaregion och näringslivet här. Alltså samma tankar som finns i Växjöregionen, så vi kunde föra över vår modell dit, säger Anna Petre, vd för Västflyg.

Anna Petre, vd för Västflyg. Bild: Pressbild/Fredrik Pommer Adler, Ingrid Gopa

Faktum är att inte bara Växjö varit i kontakt med Anna Petre, utan även flygplatsen i Kristianstad som också den står utan flygtrafik till Stockholm och som nu arbetar på att komma igång med en linje till Bromma.

– Absolut, vi har ingen anledning att flyga till Arlanda. Ska någon i regionen här åka utomlands är det Kastrup som gäller. Vi behöver kunna ta oss fram och tillbaka till Stockholm över dagen och då är Bromma det enda alternativet, säger flygplatschefen Jonas Haak.

Ännu är det mycket som ska falla på plats men siktet är inställt på att kunna ha en linje i luften efter semestern, någon gång i augusti-september.

– Vi har definitivt en marknad här nere för en flygförbindelse till Stockholm, säger Jonas Haak.

I Visby finns visserligen flygtrafik till Stockholm, men när BRA och SAS inledde sitt samarbete koncentrerades flygningarna till enbart Arlanda. Dessutom upphörde den konkurrens som hållit biljettpriserna nere samtidigt som antalet avgångar minskade kraftigt. Det har startat tankarna på att starta egen flygtrafik.

– I grund och botten är utvecklingen en katastrof för Gotland. Vi är en ö så alternativet till flyg är båt och det fungerar inte för dem som behöver dagpendla till Stockholm. Att flyga till Arlanda förlänger resandet med flera timmar i varje riktning. Bromma är en cityflygplats och det solklara alternativet för oss, säger initiativtagaren och affärsmannen Patrik Rees som dock inte vill offentliggöra några konkreta planer.

Att fokus nu åter riktas mot Bromma gäller i första hand södra Sverige. Där finns närheten till Kastrup och utbudet av internationell trafik medan flygningar norrut nästan uteslutande handlar om arbetsresor till Stockholm, inte sällan över dagen.

– Att starta en linje till Bromma handlar om tillgänglighet och om att sälja tid, säger Ulf Axelsson.

Peter Larsson, vd på Sveriges Regionala Flygplatser, som organiserar de flygplatser som inte ägs av statliga Swedavia. Bild: SRF/Mats Burman, Ateljé Uggla

Peter Larsson, vd på Sveriges Regionala Flygplatser, som organiserar de flygplatser som inte ägs av statliga Swedavia, håller med.

– Många av våra flygplatser hade tidigare linjer till Bromma. Intresset nu visar på flygplatsens fortsatta betydelse och att det finns en efterfrågan på en citynära flygplats som komplement till Arlanda. Det är viktigt att vi får igång de här linjerna, säger han.

Hur den efterfrågan ska hanteras av Swedavia som äger Bromma är oklart. I ett mail till Tidningen Näringslivet ges inga svar på våra frågor utan pressavdelningen meddelar via mejl att de återkommer ”när vi har någonting nytt att informera om.” Men att Swedavia inte är odelat positiva till det nyvakna intresset av att flyga passagerartrafik till Bromma igen står klart. Flygbolaget Västflyg, som fortsatt att trafikera flygplatsen även sedan BRA lämnade, fick sitt så kallade handling-avtal, alltså markservicen, ensidigt uppsagt från Swedavias sida. Det kunde ha stoppat trafiken. Enligt uppgift har även alla bagagevagnar på Bromma sålts vilket i princip omöjliggör bagagehantering på flygplatsen.

– Trots allt fick vi till en snabb lösning på detta tillsammans med Grafair, som normalt ansvarar för affärsflyget på Bromma. Känslan är att Swedavia centralt inte har något som helst intresse av att utveckla Bromma och se på möjligheter. Vi förstår såklart bakgrunden till denna inställning, men vi tycker att det är fel strategi och att Bromma behövs. Det handlar om tillgänglighet, konkurrenskraft och vi anser att Bromma är en viktig pusselbit för att hela Sverige ska kunna leva och utvecklas.

Liknande kommentarer ger andra aktörer på flygplatsen som Tidningen Näringslivet varit i kontakt med men som föredrar att vara anonyma: Ambitionen verkar vara att så snabbt som möjligt se till att avsluta all flygverksamhet på Bromma, gärna genom att sätta käppar i hjulen för verksamheten – ”det är rena obstruktionen”, säger en källa.

– Men Swedavia kan inte neka ny trafik, de har en skyldighet att erbjuda start- och landningstider så jag räknar med att vi kommer igång med flygningarna från Växjö och kanske också fler linjer, säger Anna Petre.

Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen flyg. Bild: Pressbild

Regeringen med infrastrukturminister Andreas Carlsson i spetsen har även slagit fast att det inte finns någon anledning att skynda på en nedläggning av Bromma innan avtalet med staten går ut 2038. Därför ska en utredning nu starta om vilka alternativ som finns för framtiden.

– Det nyväckta intresset för inrikesflyget visar hur viktig tillgängligheten med flyg är i vårt avlånga land, vilket fler börjar få upp ögonen för. Bromma är fortfarande en attraktiv och öppen flygplats och det ska bli spännande att följa utvecklingen framåt, säger Fredrik Kämpfe.