TULLKRIGET
Öppningen – Trump kan vända om EU-tullarna: ”Maskerar reträtt”
EU behöver naturgas, som finns i USA. Ett färskt uttalande från Donald Trump öppnar nu för att han kan komma att backa om EU importerar mer energi. ”Han försöker maskera sin reträtt”, säger ekonomen Claes Hemberg till TN.
Sedan USA:s president Donald Trump dragit i gång ett ekonomiskt krig i form av tullar mot omvärlden har världens börser varit i fritt fall. Situationen lugnade sig en aning under tisdagen och i skrivande stund, tisdag eftermiddag, står Stockholmsbörsen på plus.
Ekonomen Claes Hemberg tror inte att tullarna mot Europa kommer att bli långvariga, eftersom skadan både för EU och USA skulle bli omfattande.
– Någonstans kommer han att bli tvungen att backa för den här tullröran kommer inte att vara hållbar. Det handlar inte bara om pengar utan också om komplexiteten, säger han till Tidningen Näringslivet.
Han syftar på de långa handelskedjor som dagens handel utgörs av, där produkter skeppas kors och tvärs över hela världen.
– Om han inte backar så kommer det snabbt att bli rejäla varubrister i USA som kommer att driva upp de inhemska priserna. Detta kommer inte att gå hem hos hans väljare, konstaterar han.
För Europa skulle en vändning i tullarna kunna vara på gång. Under gårdagens presskonferens gjorde Donald Trump nämligen ett uttalande som tydligt kan tolkas som en deskalering och en öppning för EU att slippa tullarna.
Uttalandet kom när en reporter frågade om de ”noll mot noll”-tullar för industriella varor som EU:s ordförande Ursula von der Leyen föreslagit, var tillräckligt?
Efter några sedvanliga aggressiva uttalanden om hur Europa utnyttjat USA konstaterade Trump att det inte var tillräckligt.
”Vi har ett handelsunderskott på 350 miljarder dollar och det kommer att försvinna snabbt. Ett av de sätt det kan försvinna på – enkelt och snabbt – är att de måste köpa vår energi. Vi kan bli av med 350 miljarder dollar på en vecka”, sa han på presskonferensen.
Men detta är inget nytt.
Win-win-situation
Som Tidningen Näringslivet berättade redan i januari är Europa beroende av ökad import av amerikansk LNG för att ersätta rysk naturgas och dessutom sänka europeiska gas- och elpriser.
LNG står för liquified natural gas och är alltså fossil naturgas som kyls ner till flytande form för att kunna transporteras via skepp.
USA har väldigt mycket och väldigt billig naturgas som redan exporteras till Europa, och det är enligt analytiker realistiskt att skala upp den produktionen. Satsningar är redan på gång.
Dessutom har Ursula von der Leyen själv öppnat upp för detta sedan tidigare:
– Vi får fortfarande mycket LNG från Ryssland och varför inte ersätta det med amerikansk LNG, som är billigare för oss och driver ner våra energipriser, sa hon i november.
Detta är alltså en win-win-situation som inte är ny, men där Trump kanske har något som han kan presentera som en vinst för sina väljare.
– Ja, precis. Jag tycker att det är ett tydligt exempel på hur han maskerar en reträtt, säger Claes Hemberg.
Inte förvånad om LNG blir en del av ett ”avtal”
Arne-Lohmann Rasmussen, chefsanalytiker på det danska bolaget Global Risk Management, som köper och säljer energikontrakt till företag som vill säkra sin energiförsörjning, ser det hela som att Trump ”sparkar in en öppen dörr”.
– Europa kommer att behöva mycket LNG de kommande åren i takt med att vi fortsätter att göra oss oberoende av rysk gas via ledning (Turkstream) och rysk LNG, säger han till TN.
Detta skulle kunna ske genom långsiktiga avtal om köp av LNG, eller till och med genom investeringar i förgasningsanläggningar för LNG i USA.
– Japan har investerat i amerikanska LNG-anläggningar, berättar han.
Det sistnämnda är däremot inte så enkelt som det låter, menar han. Det är till exempel inte självklart hur mycket naturgas Europa kommer att behöva på sikt och huruvida man kan exportera LNG vidare till andra länder för att säkerställa att priset är konkurrenskraftigt.
Dessutom betyder det förstås att vi blir beroende av USA i stället för Ryssland, som nu.
– Det vore en stor oro med nuvarande administration. Jag skulle inte bli förvånad om LNG blir en del av ett "avtal" med Trump. Ursula von der Leyen har ju redan flaggat för det tidigare.
– Trump kan kalla det ”det bästa avtalet i världen” och den nuvarande situationen med globala aktiemarknader i fritt fall skulle kunna stanna av. Dessutom skulle han få en ursäkt att sänka eller ta bort tullar mot EU.