REGELKRÅNGLET
Småföretagare rasar mot lagtolkning – ”Så oproportionellt”
Resegarantilagen skulle skydda resenärer från att bli strandsatta vid charterjättars konkurser. Men nu slår lagen Jeanette Bohmans vinprovningar i Skåne. "Det här blir en ytterligare administrativ börda för oss i branschen att hålla reda på varje år”, säger hon till TN.
Jeanette Bohman driver Skivarps Gästgivaregård i Skåne och har under lång tid erbjudit mat, logi och arrangerade vinresor i Skåne med andra aktörer. När hon vid årsskiftet valde att ta bort resorna och helt satsa på kärnverksamheten, såg hon inga skäl att behålla resegarantin.
– Det behövdes inte längre eftersom vi bara erbjuder boende, mat och våra egna vinprovningar som kan beställas på plats, säger hon.
Några månader senare kontaktades Jeanette Bohman av Kammarkollegiet och meddelade att hon omedelbart måste återanmäla resegarantin, enligt paketresedirektivet. Risken är annars böter och i värsta fall verksamhetsstopp.
– Vi var tvungna att ställa resegarantier eftersom handläggaren menade att våra vinprovningar räknas som paketresor. Det här blir en ytterligare administrativ börda för oss i branschen att hålla reda på varje år.
Direktivet har sin bakgrund i 60- och 70-talet då många charterarrangörer gick i konkurs, vilket lämnade resenärer strandsatta utomlands. För att förhindra detta infördes lagstiftning i flera europeiska länder som idag sorteras dessa under EU:s paketresedirektiv. Den ger varje medlemsland skyldigheten att inom givna ramar utforma ett resegarantisystem.
Stöd från staten
En vanlig lösning är att researrangörer slår ihop pengar till kollektiva fonder eller ställer ut garantin via banker eller försäkringsbolag. Om garantisystemet inte räcker till, får staten täcka resten. Detta hände 2019 då Thomas Cook-koncernen kollapsade och den tyska regeringen tvingades kompensera för hundratals strandade resenärer.
– Resegarantin ska täcka förskottsbetalningar, att produkten levereras och i vissa fall täcka eventuella kostnader för att hämta hem resenärer vid en konkurs, säger Didrik von Seth, vd och generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen, SRF.
Det är irrelevant om det är en och samma aktör eller flera arrangörer som ordnar paketresor eller sammanlänkade researrangemang. Det är snarare paketets utformning som avgör, förklarar han.
– Säg att vi har gäster som förbokar ett hotellarrangemang som innehåller flera moment som en utflykt, middag och boende. Om utflykten sen ställs in och detta var en av de främsta anledningarna till att gästen bokade paketet, finns det en tydlig grund för reklamation, säger han.
Ska täcka summan
Garantins storlek och omfattning skiljer sig från fall fall. Det finns en enkel tumregel att förhålla sig till, säger Didrik von Seth.
– I Sverige måste varje arrangör ställa en garanti baserad på det riskbelopp som är exponerat. Det betyder att om en paketresa kostar 10 000 kronor och kunden betalar 1 000 kronor i anmälningsavgift ett halvår innan, ska garantin täcka det betalda beloppet under den perioden. När kunden betalar resterande 9 000 kronor en månad före avresa, ska garantin utökas för att täcka hela summan, säger han.
”Om inget har betalats finns det ingenting att garantera”
Han drar också en tydlig gräns för när resegarantin inte bör gälla, menar Didrik von Seth.
– Det här handlar alltså om man betalar i förväg. Om inget har betalats finns det ingenting att garantera. Då finns det ju inga pengar som är utsatta för risk, säger han.
Övertolkar
Jeanette Bohman ifrågasätter om inte den här lagen har ställts på sitt huvud och skapar onödig byråkrati genom att övertolka rena bagateller.
– Garantin skapades för att kompensera resenärer som förlorat tusentals kronor när flyg blir inställda eller arrangörerna går i konkurs, resor som har flera aktörer inblandade som till exempel charterresor. Här dividerar man om en resegaranti för att vi inom vår verksamhet, med vår personal, vårt vinsortiment och vårt serveringstillstånd vill erbjuda våra gäster en extra upplevelse innan, efter eller till middagen. Det är så oproportionellt, säger hon.
Svårt att förhålla sig till
Skulle gästen boka hotell och samtidigt beställa vinpaket till middagen, anses detta som en vinprovning med garantiplikt. En sådan tolkning lämnar utrymme för gråzoner, anser Jeanette Bohman.
– Garantin gäller bara om man berättar om vinerna, men inte om vi häller upp dem i tystnad och låter dem gissa vad de dricker, enligt min kontakt med Kammarkollegiet. Det blir en väldigt konstig regel att förhålla sig till och det här är troligen något som väldigt många inte har en susning om. Kammarkollegiet har ett enormt arbete framför sig om de ska börja gå igenom varje hotellarrangörs hemsida och sätta dit dem som utöver kost och logi erbjuder egna vinprovningar eller andra aktiviteter, säger hon.
Jeanette Bohman har kontaktat Visita om ärendet som i sin tur begärt möte med myndigheten för att få klarhet i vad lagen faktiskt innebär.
Myndigheten svarar
Kammarkollegiet tydliggör i ett mejlsvar att alla arrangörer, oavsett storlek eller ekonomisk risk, som säljer paketresor och tar emot förskottsbetalningar, måste ordna resegaranti, enligt resegarantilagen.
”En paketresa kan uppstå på olika sätt enligt paketreselagen. Vanligast är det fråga om en kombination av två eller fler resetjänster som en arrangör har satt ihop till ett paket men det kan också uppstå om resenären själv lägger till olika resetjänster innan resenären har gått med på att betala”, skriver Anette Bergholm, Enhetschef Offentligrättsliga enheten, Förvaltningsrättsliga avdelningen, Kammarkollegiet.
Undantaget gäller som tidigare nämnt om betalningen görs efter att tjänsten har levererats.
”En arrangör som tar betalt av en resenär först vid utcheckning behöver inte ordna resegaranti för den paketresan om paketresan har avslutats vid betalningen och paketresan inte har innehållit någon transport.”