FRIHANDELNS FRAMTID

Dousa: S, V och MP säger nej till frihandel – ”Driver Trumps politik”

Bild: AP Photo/Evan Vucci, Viktoria Bank / TT

Näringslivet, facken och flera partier är för frihandel, men inte alla. Det menar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa. ”Vi har också partier som faktiskt är emot frihandel visar det sig”, säger han till TN.

Tullar, tullar och tullar. Det sammanfattar stämningen ganska bra den senaste tiden. I dag (den 11 april) svarade Kina på Trumps senaste strafftullar genom att höja tullarna mot USA till 125 procent, rapporterar Reuters. De ska träda i kraft under lördagen (den 12 april). Samtidigt kommer drastiska uttalanden från Donald Trump på daglig basis vilket påverkar i stort sett hela världen, inte minst en liten exportberoende nation som Sverige.

Häromdagen kallade den svenska regeringen till en presskonferens där de varnade för att osäkerheten påverkar investeringar och att vi nu får räkna med lägre tillväxt.

Läget är allvarligt, menar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

– Det har varit stökigt kan man säga. Vi ser en amerikansk handelspolitik som är oseriös och som saknar vinnare. Vi är alla förlorare på minskad handel. Bara osäkerheten i sig har ett högt pris, säger han till TN.

– Förhoppningsvis kommer den här stökigheten och ryckigheten att minska kommande veckor om EU får till konstruktiva samtal med USA. Men just nu är det mycket damm uppe i luften.

Att Donald Trump nyligen meddelade en 90-dagarspaus på tullar mot EU lugnar ned litegrann, men man ska komma ihåg att tullar på 10 procent ligger kvar på en massa varor och att till exempel 25 procents tullar på bilar inte har pausats, påminner Benjamin Dousa.

Dousa: S, V och MP säger nej till frihandel

Läget är oerhört osäkert framåt och det pågår ett stort jobb i Europa med att hitta andra marknader att handla med. Det förhandlas frihandelsavtal med en rad länder, men framöver måste det gå snabbare, menar han.

– Tittar man på de avtal som just nu är på väg över mållinjen, till exempel Mercosur-avtalet, alltså med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay, så har det förhandlats i 25 år, säger han.

Men nu har vi inte den tiden, påpekar han. Regeringen har därför föreslagit ett snabbspår för frihandelsavtal.

– Regeringen sökte stöd i riksdagen, vilket vi fick en majoritet för. Men S, V och MP är emot det, i EU-nämnden röstade de nej till att öppna upp och ge Kommissionen mandat för mer flexibla frihandelsförhandlingar, säger han.

De stora frihandelsavtalen som har kommit de senaste åren är extremt breda och innehåller väldigt många olika kapitel. Tanken är att ett snabbspår fokuserar på det viktigaste och att avtalen faktiskt kommer på plats, menar Benjamin Dousa.

– Det är klart att i ett handelsavtal så behövs det en kärna standardiseringsfrågor, djurrättsfrågor och liknande som måste vara en del av handelsavtalet. Men de behöver inte vara så breda som de är nu. Hellre att vi får handelsavtal som handlar om handel än inget avtal överhuvudtaget, säger han och fortsätter.

– Dessutom så finns det flera länder som det skulle vara svårt att överhuvudtaget få till ett handelsavtal med om man inte öppnar upp för mer rena avtal, till exempel länder som Indien, Malaysia och Indonesien. Ska man ta in allt mellan himmel och jord blir det inget avtal i stället, säger han.

Genom att fokusera på själva handeln och att få avtalen på plats så skulle Europa, och Sverige, hamna i en mycket bättre sits i den extremt osäkra omvärlden, menar han.

”Anmärkningsvärt”

I det läget är det ”anmärkningsvärt” att S, V och MP i EU-nämnden röstade emot regeringens förslag på snabbspår för nya frihandelsavtal som skulle öppna upp för större befogenheter för Kommissionen och snabba på processerna, anser Benjamin Dousa.

– Men det stannar inte där. S stod i praktiken inte bakom frihandelsavtalet med Kanada, MP stod inte bakom avtalet med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay. De stod inte heller bakom frihandelsavtalet med till exempel Japan. Det här är ju några av de minst kontroversiella frihandelsavtalen som Europa har just nu. Och V kallar öppet frihandelsavtal för koloniala strukturer och är emot i princip alla frihandelsavtal, säger han. Så det är klart att det är bekymmersamt.

Hur ser du egentligen på det, att vissa partier försöker bromsa i det här läget?

– Det visar på att Sveriges frihandelslinje och frihandelspolitik kan bli en valfråga nästa år. Vi har ett näringsliv och en fackföreningsrörelse och flera partier som är för frihandel. Men vi har också partier som faktiskt är emot frihandel visar det sig. I grund och botten är det ju Trumps politik som de driver, vilket skulle slå direkt mot svenska företag. Står de kvar i den positionen så kommer detta att bli en valfråga, säger han.

Nya frihandelsavtal på gång

Samtidigt berättar Benjamin Dousa att det rör på sig ordentligt när det gäller nya frihandelssamtal.

– Det har ju skett frihandelssamtal med hela Gulfregionen i flera år, men det har funnits lite grus i de samtalen så nu har man valt att parallellt ha bilaterala förhandlingar med Förenade Arabemiraten. Så nu till årsskiftet har vi egentligen fyra avtal som kan börja gälla. Delvis det här med Förenade Arabemiraten, Indien, Mercosur och dessutom med Mexiko. Så det här visar att frihandelsförhandlingarna går mycket fortare än för bara 6-7 månader sen, säger han.

Dessutom ser man över från EU-kommissionens sida om man kan kapa flera tidsled, till exempel när gäller att översätta färdigförhandlade frihandelsavtal till alla EU-ländernas språk.

– Det är en process som kan ta ett till två år, men nu ser man över om man kan kapa den tiden så att avtalen börjar gälla snabbare. Det är väldigt goda nyheter, säger han.

Inför en tulljour för företagare

Benjamin Dousa återkommer till dagens akuta situation där företagare inte vet vilken tullsats som gäller idag, imorgon och om en vecka.

– Det finns risk att stora företag håller på sina investeringar. Om man ska göra en miljardinvestering med nyproduktion eller ett nytt logistikcenter, då är det svårt att planera var man ska lägga den. Ska man lägga den i USA, Europa, Sverige eller Asien? Risken är att man helt enkelt håller på pengarna, vilket även faktiskt gäller hushåll och konsumenter. Man väntar med att göra köksrenoveringen eller att köpa virke till en ny altan tills man vet lite mer om vart allt det här landar.

Det blir alltså negativa effekter utöver själva tullarna, menar Benjamin Dousa. På grund av situationen och frågorna som väller in från företagen har regeringen därför nu lanserat en tulljour dit svenska företagare kan vända sig med sina tullfrågor.

– De senaste veckorna har jag träffat flera hundra företagare som säger att de inte vet vad som gäller. Vilken tullsats har jag på mina produkter som jag exporterar till USA? Är tullarna på 10 procent den nya baslinjen, omfattas fraktkostnader, vad gäller om jag säljer till Kanada? Eller flera länder? Dessa frågor ska man nu enkelt kunna få svar på i tulljouren som kommer att ha öppet på vardagar, säger han.

Tidningen Näringslivet har sökt S, V och MP i EU-nämnden för en kommentar.

Matilda Ernkrans (S) som är vice ordförande i EU-nämnden känner inte igen sig i kritiken. ”Det här är dumheter från Dousa. Men om det är någon som vill ha ett snabbspår så är det vi, eftersom vi lyfte att EU inte bara ska driva på för frihandelsavtal utan även andra typer av handelssamarbeten med tredje land som kan gå ännu fortare”, skriver hon i ett mejlsvar och fortsätter.

”Vi var och är alltså överens med regeringen om vikten av att teckna nya frihandelsavtal men till skillnad mot regeringen så anser vi att Sverige och EU ska stå upp för hållbara handelsavtal med höga klimatambitioner och som värnar arbetstagares rättigheter när förhandlingar om nya handelsavtal ska inledas. Detta av flera skäl men inte minst för att det är bra för svensk och europeisk konkurrenskraft.”

Ilona Szatmári Waldau (V) skriver i ett mejlsvar: ”Vänsterpartiet är inte mot handel men anser att frihandelsavtalen måste förändras, vi kan inte fortsätta skapa handelsavtal som exploaterar både människor och miljö i andra delar av världen.”