DEBATTEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING

Uppropet: Nytt regelkaos stoppar gårdsförsäljning – ”Hål i huvudet”

Gårdsförsäljningen kommer med för omfattande och krångliga regler, menar riksdagsledamoten Mats Sander, bryggeriägaren Johan Strid, vingårdsägarna Annette Ivarsson och Tina Berthelsen och Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande i Höganäs. Bild: Mostphotos, David Lundin, Anna Lind Lewin, Pressbild

Innan lagen om gårdsförsäljning ens har införts håller den på att urarta i en störtflod av krav och kostnader. Nu rasar både företagare och politiker. ”Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett regelverk som i praktiken nästan omöjliggör för företag att införa det som politiken har beslutat”, säger riksdagsledamoten Mats Sander (M) till TN.

Efter många månader, för att inte säga år, av förberedelser har riksdagen nu beslutat att gårdsförsäljning blir möjligt i Sverige från och med den 1 juni.

AI-sammanfattning

Riksdagen har beslutat att gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas i Sverige från den 1 juni.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att föreslå föreskrifter för hur lagen ska tillämpas.

Många inom branschen kritiserar förslagen, särskilt tidskravet på kunskapshöjande arrangemang och att man som företagare måste ge både muntlig och skriftlig information om alkoholens skadeverkningar.

Många små bryggerier ser de föreslagna reglerna som en börda snarare än en möjlighet.

Peter Schölander (kommunstyrelsens ordförande i Höganäs) uttrycker oro för förseningar i implementeringen.

Läs mer

Men innan lagen kan införas måste det tydliggöras hur den ska tillämpas och därför har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att ta fram förslag till föreskrifter.

Förslagen, som bland annat innebär kunskapsprov, minimumtider för besöksarrangemang och krav på att både muntligt och skriftligt informera om alkoholens skadeverkningar, har nu varit ute på en remissrunda – och i samband med det mötts av en del kritik.

”Tiden för arrangemanget kan kortas, det går utmärkt att lära sig om vin på 25 minuter också.”

Bland de som har tyckt till om förslaget finns bland andra Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Viticultur, vars ordförande Tina Berthelsen också driver vingården Lottenlund Estate i Helsingborgs kommun.

Hon ställer sig bland annat frågande till Folkhälsomyndighetens förslag om att varje försäljningstillfälle måste föregås av ett betalt besök på minst 45 minuter, varav 30 ska vara av ”kunskapshöjande” karaktär.

– Tiden för arrangemanget kan kortas, det går utmärkt att lära sig om vin på 25 minuter också. Och varken Systembolaget eller restauranger ger någon muntlig eller skriftlig information om alkoholens skadeverkningar vid försäljningen, så det förslaget motsätter vi oss helt, säger hon till TN.

Folkhälsomyndigheten har också föreslagit att företag som vill ägna sig åt gårdsförsäljning ska behöva ha ett särskilt tillstånd. För att få det krävs det att man som företagare genomgår ett kunskapsprov och får rätt på minst 75 procent av svaren.

Mängdbegränsning och krav på ägarstrukturen

Från branschen ser man dock att en smidigare lösning hade varit att baka ihop det här tillståndet med befintliga tillstånd så att gårdsförsäljning blir ett komplement med några extra frågor snarare än ett helt nytt prov.

Utöver kunskapsprov, rapporteringskrav, tidskrav på arrangemang och obligatorisk muntlig och skriftlig information om alkoholens skadeverkningar vid varje besök, har företagen sedan tidigare de regler som ingår i själva lagförslaget att förhålla sig till. Där ingår bland annat begränsningar i försäljningsmängd och regler för hur stor omsättning bolaget får ha och hur ägarstrukturen får se ut.

– Det är alltid tråkigt med regleringar eftersom det blir mindre flexibelt, men samtidigt är det inget detaljhandelstillstånd det handlar om utan ett tillstånd för att utveckla besöksnäringen och vinodlingen i vårt fall. Vi som har vingårdar jobbar redan med bröllop och vingårdsvandringar, så för vår del är det trots allt inte så stor förändring, säger Tina Berthelsen, och fortsätter:

– Det blir kanske lite omständligt men jag tänker att vi får börja så här och visa staten att det fungerar, så kanske det blir lite enklare på sikt.

”Vi är helt inställda på att köra i gång den 1 juni och har anställt personal för att vara redo då.”

Hon får medhåll av Annette Ivarsson, ägare på Arilds vingård i Höganäs kommun. Hon tycker personligen inte att kraven på arrangemang känns så betungande, men har full förståelse för att andra aktörer kan ha en annan uppfattning.

– Däremot är det väldigt tråkigt om det här drar ut på tiden. Vi är helt inställda på att köra i gång den 1 juni och har anställt personal för att vara redo då. Så det är fortfarande vår absoluta förhoppning att vi ska kunna starta direkt.

Men det är långt ifrån säkert att det blir så. Som lagen är utformad måste den först börja gälla innan det ens går att söka om tillstånd, och innan den kan börja gälla måste Folkhälsomyndighetens regelverk vara beslutat och klart.

– Jag är orolig att för att det kommer att uppstå förseningar. Vi som kommun är beredda att jobba natt och helg om det behövs för att det inte ska bli så men det finns delar som vi inte kan styra över, säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs.

”Lagstiftningen går för långt”

Bland annat ska det prov som företagen föreslås genomgå tas fram av Folkhälsomyndigheten och inte av kommunerna själva. Peter Schölander ställer sig kritisk till flera av Folkhälsomyndighetens föreslagna föreskrifter.

– Visst, man kan ha föreläsningar och man kan nämna skadeverkningar, men jag tror att de flesta är insatta i de delarna redan, konstaterar han, och fortsätter:

– Våra vingårdar har öppet några månader om året medan Systembolaget har öppet sex dagar i veckan. Dit kan jag gå och köpa en hel låda whisky om jag vill utan att få vare sig muntlig eller skriftlig information om alkoholens skadeverkningar.

”Nu har Folkhälsomyndigheten en månad på sig att implementera detta och jag har då aldrig sett en lag implementeras så snabbt.”

Han påpekar att de allra flesta har betydligt närmare till ett systembolag än till en vingård och att Systembolaget trots det inte behöver tillhandahålla några kunskapshöjande arrangemang innan kunden får betala för sina varor.

– Det är klart att man kan informera men det får vara på en rimlig nivå. Som jag ser det går lagstiftningen för långt i det här fallet. Men nu är det fokus på att få i gång gårdsförsäljningen och sen får vi lösa resten lite längre fram.

Att ”få i gång” gårdsförsäljningen kan dock komma att ta längre tid än planerat, befarar han.

– Vi vet hur lång tid det tar att implementera lagar. Nu har Folkhälsomyndigheten en månad på sig att implementera detta och jag har då aldrig sett en lag implementeras så snabbt. De måste verkligen sätta fart.

Om vingårdarna ändå ser en möjlig väg framåt med de regler som väntas omgärda gårdsförsäljningen, ser det tuffare ut för många av landets ölbryggerier.

Samlade 75 företag på 48 timmar

I ett debattinlägg i Sydsvenskan med rubriken ”Folkhälsomyndigheten drar undan mattan för gårdsförsäljningen” anklagar över 60 representanter från svenska bryggerier och andra småskaliga alkoholproducenter myndigheten för att inte förstå mikrobryggeriernas verklighet.

”Reglerna är både kostnadsdrivande och tidskrävande. De gör att gårdsförsäljning inte blir en ny möjlighet för små producenter, utan en ny börda. Små producenter kommer inte att ha råd att starta gårdsförsäljning eftersom de redan idag har en mycket pressad ekonomi”, skriver de.

”Försöker göra det så svårt som möjligt”

Johan Strid, delägare i Pax Brygghus i Flyinge i Eslövs kommun, var den som tog initiativ till inlägget, berättar att det efter publicering tillkom ännu fler engagerade bryggerier som ville göra sina röster hörda.

– Trots att vi inte är ett särskilt organiserat nätverk tog det bara 48 timmar från att vi presenterade den första texten till vi hade 75 företag som var beredda att skriva under. Det säger något om engagemanget i den här frågan, säger Johan Strid till TN.

Han anser att Folkhälsomyndighetens agerande i flera delar är svårt att förstå.

– Men jag antar att trots att riksdagen har tagit ett beslut i frågan så finns det ju starka krafter mot att införa gårdsförsäljning, och därför försöker man väl göra det så svårt som möjligt.

”Politiken fattar ett beslut och sen fattar den ansvariga myndigheten beslut om föreskrifter som gör det politiska beslutet i princip omöjligt att genomföra.”

Johan Strid menar att informationsplikten om skadeverkningar är överflödig, och påpekar att mindre bryggerier inte har tillräckligt stort utrymme för att genomföra långa besöksarrangemang. Han lyfter också fram att bryggerier redan har incitament att sköta verksamheten på ett bra och korrekt sätt eftersom de annars riskerar att bli av med sina tillstånd.

Men framför allt är han kritisk till förslaget om att tillståndet för gårdsförsäljning ska vara en egen process, med en tillhörande tillsynsprocess och avgift för det.

– Det är - ursäkta uttrycket - hål i huvudet. Det finns ingen anledning till att den här tillsynen inte skulle kunna kombineras med den tillsyn som redan äger rum kopplat till serveringstillståndet, säger han och uppskattar att företag bara för att finansiera tillsynen kan komma att behöva sälja ”ett par tusen flaskor öl om året”.

– Man misslyckas totalt med att gynna vare sig små företag eller besöksnäringen, vilket ju var det uttalade målet från början.

Vad är det största problemet som du ser det?

– Det är det grundläggande principiella problemet med att politiken fattar ett beslut och sen fattar den ansvariga myndigheten beslut om föreskrifter som gör det politiska beslutet i princip omöjligt att genomföra.

”Man borde se oss som en tillgång för att värna den restriktiva alkoholpolitiken i stället för att gå in och detaljreglera.”

Även Johan Strid jämför med hur Systembolagets försäljning går till.

– Vi ställer oss väldigt kritiska till att man väljer att se oss småskaliga producenter som mer utmanande mot en restriktiv alkoholpolitik än vad Systembolaget är, trots att du på Systembolaget kan köpa vad tusan du vill.

– Man borde se oss som en tillgång för att värna den restriktiva alkoholpolitiken i stället för att gå in och detaljreglera. Det är osannolikt att någon av de som kommer att handla hos oss inte redan är medveten om alkoholens skadeverkningar.

Mats Sander, kommunfullmäktiges ordförande i Helsingborg och riksdagsledamot för Moderaterna, har följt frågan om gårdsförsäljning länge. Han skrev sin första motion i frågan redan 2007, berättar han när TN når honom på telefon.

”Vi borde också få bli myndiga någon gång.”

Nu är han en av de 53 organisationer, myndigheter, kommuner, länsstyrelser, företag och privatpersoner som tagit chansen att lämna in ett remissvar på Folkhälsomyndighetens förslag.

– Jag har den största respekt för myndigheten har presenterat de här förslagen i all välmening, men vi måste också någonstans inse att året nu är 2025 och vi är EU-medlemmar sedan 1995. Vi borde också få bli myndiga någon gång.

Precis som Johan Strid på Pax Bryggeri anser han att det regelverk som redan finns för att få sälja alkohol borde kunna tillämpas även i det här fallet.

– De som får sälja alkohol i dag är redan kontrollerade, de hade inte fått möjlighet att sälja annars. Det absolut enklaste är att bara ha motsvarande regelverk för gårdsförsäljning.

– Jag tycker inte att det ska vara något prov, de här företagen har redan gjort tillräckligt med prov. Och det finns som sagt redan regler som går att tillämpa, så det behövs inte nya. Ska det ändå finnas ett prov så borde det vara utformat så enkelt som möjligt och gå att göra i förväg så att de som vill kan börja sälja den 1 juni.

”Jag ser ingen risk för folkhälsan. Det jag ser en risk för är att gårdsförsäljningen inte ska bli av på det sätt som regeringen och riksdagen avsett.”

Mats Sander säger att han ”kanske går över en gräns” genom att lämna in ett remissvar på en myndighets förslag, men menar att det varit tydligt länge vad han tycker i den aktuella frågan.

– Min åsikt är att det här är orimligt. Som jag ser det har myndigheten föreslagit ett regelverk som i praktiken nästan omöjliggör för företag att införa det som politiken har beslutat ska vara möjligt att införa, vilket innebär att man inte verkställer det som är regeringens förslag och riksdagens beslut. Och då tycker jag att man ska ompröva sitt remissförslag.

– Jag ser ingen risk för folkhälsan. Det jag ser en risk för är att gårdsförsäljningen inte ska bli av på det sätt som regeringen och riksdagen avsett.

Olika regler i olika kommuner

När regelverket väl är på plats är det kommunerna som ska ansvara för tillsynen. De får dessutom inflytande över vilka öppettider som ska gälla. I regeringens förslag är det 10.00-20.00 måndag till söndag som gäller, men kommunerna har möjlighet att hålla en mer restriktiv linje om de önskar det.

Nyligen meddelade till exempel Stockholms politiska ledning att staden skulle följa Systembolagets öppettider och att det därmed inte blir någon försäljning på söndagar.

– Det är lite dumt att olika kommuner har olika regler. Vi har turen att vara i en kommun som är positiv till gårdsförsäljning och stöttar oss i det här, men för andra aktörer ser det annorlunda ut, kommenterar Annette Ivarsson på Arilds vingård.

– Det är väldigt tråkigt för företagen i Stockholm, instämmer Tina Berthelsen på Lottenlund Estate.

”På samma sätt som man inte kan förvänta sig att få sälja fritt så är det heller inte rimligt att lokalpolitiker hänvisar till detaljhandeln när de tar beslut om öppettider.”

Tina Berthelsen menar att det verkar råda en utbredd missuppfattning kring lagen om gårdsförsäljning. Det handlar som sagt inte om detaljhandel utan om besöksnäring och utveckling av en ny industri, påpekar hon.

– Så på samma sätt som man inte kan förvänta sig att få sälja fritt så är det heller inte rimligt att lokalpolitiker hänvisar till detaljhandeln när de tar beslut om öppettider, säger hon, och avslutar:

– Min personliga åsikt är att monopolet borde upphöra precis som apoteksmonopolet och att vi i stället får licensierade butiker. Men så som alkohollagstiftningen ser ut och som den här frågan hanteras i Sverige så tror jag tyvärr att det ligger flera hundra år bort.

Fakta: Lagen om gårdsförsäljning

Dryckerna får endast köpas i samband med ett "kunskapshöjande besöksarrangemang" som anordnas av tillverkaren och som besökaren måste betala för.

Vid ett och samma tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.

Dryckerna får säljas alla dagar mellan klockan 10 och 20, men kommuner kan besluta om mer begränsade tider.

Endast småskaliga tillverkare omfattas. Vingårdar måste odla sina egna druvor, men andra tillverkare behöver inte producera råvaror på plats.

Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.

Källa: TT