DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN
Expert: Sverige borde avundas grannländernas tillståndsprocesser
De svenska tillståndsprocesserna ska kortas och bli mer förutsägbara, enligt Miljötillståndsutredningen. Sophie Carler på Jernkontoret, menar att Sverige borde ta efter Finland när reglerna ändras. Även Danmark är intressant då de satsat stort på att digitalisera delar av tillståndsprocesserna.
– En förutsättning för att effektivisera tillståndsprocesserna i Sverige är att svensk rätt kommer närmare EU-rätten. I Sverige fanns redan en miljölagstiftning när vi gick med i EU, den svenska Miljöbalken har behövts anpassas till EU:s miljöregelverk, vilket har inneburit både överimplementering och, mera sällan, underimplementering, säger Sophie Carler, rådgivare i miljöfrågor på den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.
– En del av svårigheten ligger i att vi I Sverige ofta har en självbild av att vara ’duktiga’ miljömässigt, det finns därför en rädsla att sänka den svenska miljöambitionen. Det leder i sin tur till att vi i Sverige inte riktigt litar på EU för att hålla hög miljöprofil.
Jämfört med det svenska systemet så ligger det finska närmare EU-rätten, menar hon. Mycket av det som gör vårt system ineffektivt idag är orsakat av att vi inte är strömlinjeformade med EU-rätten i Sverige.
– De radikala förändringar som nu föreslås i Miljötillståndsutredningens betänkande kräver tid för att verkställas och landa i det svenska systemet, det handlar även om kultur- och beteendeförändringar. Att vi litar på det nya systemet.
”Myndigheter tar på sig en slags åklagarroll”.
Samtidigt som de svenska tillståndsprocesserna ska reformeras så blickar många över till grannländerna Finland och Danmark för att se hur de lyckas.
– Jag är så förvånad då vi brukar avundas Sverige inom så många områden. Det verkar som att när det gäller tillstånd, så har vi något som ni kan lära av oss, säger Minna Ojanperä, chefsstrateg för policyfrågor på Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), en motsvarighet till Svenskt Näringsliv i Finland, till TN.
Även Morten Løber, expert inom miljöpolitik och cirkulär ekonomi på arbetsgivarorganisationen Dansk Industri menar att det är anmärkningsvärt att Sverige nu vill inspireras av hur tillståndsprocesserna ser ut i Danmark.
– Vi har ofta tittat på hur lagstiftningen i Sverige ser ut på många av de här områdena. Redan för 25 år sedan var Sverige ju ganska långt framme med miljölagstiftning, och då såg vi från dansk sida på hur man gjorde i Sverige, säger han till TN.
I Sverige är den första prövningsinstansen en domstol, vilket skapar en grundläggande konfliktsituation, konstaterar Sophie Carler,.
– En domstolsprocess innebär att två sidor står emot varandra. Här finns exempel där myndigheter tar på sig en slags åklagarroll och ser sig som motpart till företagen.
”Man är mer pragmatisk i Finland”.
Bara det faktum att Finland inte har någon domstolsprocess innebär att det tar kortare tid. I Finland har man även tidsatt processen till tolv månader, vilket skapar en trygghet hos företagen, berättar hon.
– Klimatomställningen går fort i Sverige, en slags ’Industrirevolution’. Då är det viktigt att balansera miljöpåverkan med den miljönytta som de här projekten innebär.
– Jag tror att man är mer pragmatisk i Finland när det gäller målkonflikter. Man ser att man måste vara helt oberoende gentemot Ryssland. Då handlar det om att uppfylla kraven effektivt, även om det innebär att en viss miljöpåverkan sker lokalt och att den då får kompenseras.
Hon menar att långa och krångliga tillståndsprocesser är dåligt för de svenska företagens konkurrenskraft.
– Dels är oförutsägbarheten problematisk. Det måste finnas långsiktiga och stabila förutsättningar för miljötillståndsprocesserna.
Det finska systemet fungerar bättre än det svenska och det kommer att bli ännu bättre efter den pågående reformeringen, konstaterar hon.
– Ett företag som vi pratade med i Finland berättade att de hade haft ett möte med myndigheten, att miljöbedömningen visat på att nya projektet innebar betydligt lägre miljöpåverkan, utifrån det hade företaget fått sitt miljötillstånd.