EU:S FRAMTID

Så kapitaliserar USA och Kina på EU:s utsläppshandel

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och John Hassler, professor i makroekonomi. Bild: Ali Lorestani/TT

Elbilstillverkare som Tesla har tjänat storkovan på att sälja utsläppsrätter till de krisande europeiska biltillverkarna. En marknad som också kan bli en kassako för kinesiska BYD. Men nationalekonomen John Hassler tycker inte att man behöver ändra reglerna för att skydda europeisk industri. ”EU:s utsläppsregler bör vara desamma för all bilförsäljning inom unionen”, säger han till TN.

I sin jakt på att bli först i världen med att få bort koldioxiden har EU infört utsläppshandelssystem som syftar till att styra bolagen bort från fossila bränslen.

För världens näst största elbilstillverkare, amerikanska Tesla, har detta varit en kassako. Enligt en artikel i Dagens Industri tjänade Elon Musks bolag i fjol 26 miljarder kronor på att sälja dessa utsläppsrätter till andra bilmärken, exempelvis krisande Stellantis som bland annat äger Fiat, Citroën, Peugot och Opel.

Intäktskällan har blivit en form av krockkudde för Tesla, som nu tappat både i volym och intäkter.

Andra biltillverkare som beräknas kapitalisera på denna marknad är de kinesiska elbilarna som nu träffat marknaden med storm. Nyligen kunde nyhetsbyrån Reuters berätta att världens största elbilstillverkare, BYD, nu är i ”avancerade samtal” för att formera en så kallad bilpool för utsläppsrätter.

Tidningen Näringslivet kontaktar John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet, som ledde regeringens utredning på klimatområdet.

Han har också gjort sig känd som en varm förespråkare av utsläppshandelssystemet.

Borde man inte låsa in utsläppshandelssystemet på något sätt så att pengar som europeiska bolag betalar i så fall går till andra europeiska bolag? Blir det inte lite knasigt när Tesla och nu kanske kinesiska BYD får betalt av Volkswagen, Stellantis med flera?

– Nej, en sådan reglering tycker jag inte vore lämpligt. EU:s utsläppsregler bör vara desamma för all bilförsäljning inom unionen. Att olika tillverkare fritt kan överföra utsläppsutrymme ökar effektiviteten i systemet. Regler som beror på vem som äger tillverkaren är ett handelshinder. I dagens läge kan sådana hinder tyvärr behöva införas. Men de bör inte vara en del av klimatpolitiken utan tillhöra handels- och utrikespolitiken, säger John Hassler.

Vad tänker du på för hinder som tyvärr kan behöva införas?

– Ja, det är ju svarstullar med anledning av vad Trump tar sig till.

Ser du något behov även mot Kina? Deras elbilar är stenhårda konkurrenter just nu. Kanske svårt att avgöra om det finns någon marknadsmanipulation eller om de bara är en väldigt vass konkurrent?

– Ja, det är en svår fråga. Jag är rätt skeptisk till tullarna vi har på bilar mot Kina. Jag tror tyvärr att ett motiv är att skydda en del tyska bilproducenter som varit sena att elektrifiera. Med det sagt är det nog så att Kina också på ett otillbörligt sätt stöttat sina egna producenter. Hur mycket är svårt att säga, åtminstone för mig. Kommissionen har inte presenterat övertygande kvantitativa bevis så vitt jag vet, men det kanske inte går att få fram. Det är möjligt att dessa problem kommer att öka på grund av de amerikanska tullarna.