DEN SVENSKA INDUSTRIN
Materialbrist drabbar 75 procent av underleverantörerna
Svenska underleverantörer spås få en produktiv höst. När Sinf, Svensk Industriförening, släpper sin andra Underleverantörsbarometer för i år pekar siffrorna tydligt uppåt, men det finns orosmoln.
59 procent av underleverantörerna uppger sig se en ökning av förväntad orderingång. Företagens lönsamhet har sedan föregående kvartal fortsatt att öka för 46 procent och varit oförändrad för 42 procent av de svarande.
Samtidigt uppger företagen att de har ett ökat behov av att anställa. 37 procent behöver fler medarbetare men många har svårt att hitta utbildad arbetskraft.
- Kvartalssiffrorna visar på en markant uppgång hos underleverantörerna vilket är mycket hoppfullt säger Sinfs VD, Sanna Arnfjorden Wadström. Många behöver nu anställa och Sverige måste komma tillrätta med bristen på utbildad arbetskraft. Det är alarmerande att 58 procent har problem med att hitta utbildad arbetskraft när det erbjuds så mycket intressanta arbetstillfällen.
Wadström pekar på att föreslagna förändringarna av LAS liksom statligt stöd för lön och utbildning kan komma att spela stor roll framöver särskilt för de företag som har lönsamhetsutmaningar.
Samtidigt finns det också ett problem med hotande materialbrist i sektorn.
Hela 75 procent av företagen svarar att de drabbats av materialbrist, vilket omfattar plastmaterial, råvaror, stål, halvledare och kontaktdon. Detta har bland annat lett till stopp i produktionen och minskad försäljning.
Det ligger nu på regeringens bord att fatta beslut så företagen får verktygen som behövs för att kunna fortsätta utveckla framtidens industri, sammanfattar Sanna Arnfjorden Wadström.