DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Därför hotar konkursvåg – tiotusentals företag i riskzonen

Bild: Privat, Mostphotos

Experter varnar för att tusentals företag riskerar att gå i konkurs under hösten. ”Vi ser med oro på framtiden. Många företag sitter i en svår sits nu”, säger hotellägaren Sofia Hagman till TN.

Pandemins utbrott förra våren slog till skoningslöst mot besöksnäringen. Det anrika Grand Hotel i Jönköping, som alltid har ägts av privata familjer, fick uppleva att nästan alla gäster försvann över en natt. Hotellet hade 25 personer på lönelistan men tvingades skära ner brutalt och har under pandemin hankat sig runt på fem anställda.

– Utbrottet kom som ett fruktansvärt slag för hela vår bransch. Men vi var väldigt tacksamma över att det relativt snabbt kom krisstöd med möjlighet till permitteringar och anstånd med skatter. Vi vill ju att hotellet ska leva vidare, säger delägaren Sofia Hagman.

Sofia Hagman, delägare i Grand Hotel i Jänköping. Bild: Privat

Men snart är det dags att börja betala tillbaka de uppskjutna skatterna – med ränta. Grand Hotel Jönköping valde den försiktiga vägen och ansökte om så lite stöd som möjligt utan att gå omkull ekonomiskt.

– Som företagare har man ingen större lust skjuta skulder framför sig när man vet att de måste betalas. Vi försökte därför i första hand att skära i kostnader. Vi har därför inga större summor som måste betalas tillbaka till Skatteverket men det blir ändå tufft. Tyvärr finns det de som har det ännu värre. Många företag sitter i en svår sits nu, säger Sofia Hagman.

”Det finns en överhängande risk att tusentals företag, potentiellt tiotusentals, kommer att ha stora svårigheter att betala den uppskjutna skatten”

Bakgrunden till situationen är att regeringen i början av pandemin införde möjligheten för företag att skjuta upp inbetalningar av skatter som arbetsgivaravgifter, preliminärskatt för anställdas löner och moms. Motiveringen var att förhindra konkurser. Men i höst försvinner möjligheten till anstånd och i mars ska de uppskjutna skatterna börja betalas in till Skatteverket.

– Vi är mycket oroliga för att vi riskerar en stor konkursvåg under våren när anstånden förfaller till betalning. Det finns en överhängande risk att tusentals företag, potentiellt tiotusentals, kommer att ha stora svårigheter att betala den uppskjutna skatten, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna till TN.

Skatteverket uppger för TN att enligt de senaste uppdaterade siffrorna från mitten av augusti har nästan 51 000 företag getts tillfälliga anstånd omfattande över 51 miljarder kronor. Företagarna varnar för att många av de bolag som tvingats skjuta upp skatteinbetalningarna troligen också har lidit av dåligt kassaflöde under pandemin. För att kunna betala tillbaka skatterna – med ränta – måste företagen lyckas tjäna in pengarna snabbt.

– Vi befarar att stor del av dessa företag inte kommer att klara sig. Konkurs ligger då nära till hands, eller i vart fall någon typ av obeståndsåtgärd, säger Patrick Krassén.

Risk för stor konkursvåg i höst

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe summerar varje månad konkursläget i Sverige. I inledningen av pandemin slogs företag med lägst kreditvärdighet ut först.

– Under de första månaderna rådde väldigt höga konkurstal. Men därefter har vi istället haft historiskt låga konkurstal. Det innebär att de statliga stödpaketen har haft en effekt ur konkurshänseende och det är positivt, säger Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe Sverige AB till TN.

Creditsafe bedömer att det kan komma en ökning av konkurserna när skatteanstånden förfaller till betalning.

– Det finns många frågetecken i det här läget. Vad händer när skatteskulderna man skjutit framför sig ska betalas? Kommer de företag som normalt hade slagits ut att klara sig? Är det konstgjord andning eller kan man hålla igång livsverket? Jag tror att det blir tufft för många bolag att betala tillbaka skatteskulderna och därför kommer vi att få se högre konkurstal jämfört med idag, säger Henrik Jacobsson.

Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe Sverige. Bild: Pressbild

Creditsafe bedömer att en stor del av konkurserna kommer inom de branscher som drabbats hårdast av pandemin som hotell och restaurang, delar av handeln och transporter. Dessa branscher riskerar dessutom att få svårt att rekrytera när många anställda bytt bransch under krisen. Henrik Jacobsson berättar att Creditsafe noterat just detta.

– Vi har sökt personal till administrativa roller och har fått många fler ansökningar än normalt. Många ansökningar kommer från människor som arbetat i krisbranscherna som till exempel hotell och detta har vi inte sett tidigare. Det är personer som antingen blivit av med jobbet eller är under permittering och som ser sig om efter nya möjligheter. För mig är detta ett snapshot över hur den nya verkligheten ser ut.

Kräver att regeringen agerar

Företagarorganisationerna kräver nu att regeringen agerar och erbjuder företagen möjlighet att sprida ut skatteskulderna över tid. Svenskt Näringsliv menar att regeringen måste ge företagen andrum med avbetalningsplaner.

– I annat fall riskerar vi en våg av konkurser 2022. Företagen bör få minst tre år för att betala anstånden, och det behöver kommuniceras av regeringen nu. Ingen tjänar på att driva dessa företag över kanten, men för varje dag kommer det ett steg närmare, säger Johan Lidefelt, nationalekonom vid Svenskt Näringsliv.

Johan Lidefelt, nationalekonom vid Svenskt Näringsliv. Bild: Ernst Henry Photography

Finansminister Magdalena Andersson uppgav tidigare i augusti att regeringen undersöker möjligheten att förlänga betalningstiden och tittar på olika möjligheter. Men uttalandet imponerar inte på Patrick Krassén.

– När finansministern pratar om en förlängning innebär det att regeringen bara skulle skjuta problemet framför sig och lägga över risken på företagen, eftersom räntan skulle fortsätta att ticka på. Det är inte en optimal lösning för företagen. Vi föreslår istället någon typ av avtal om avbetalning eller ackordsförfarande. Skatteverket bör ges tydliga instruktioner om att i första hand söka en lösning med avbetalning, istället för att kräva in hela skulden direkt – vilket skulle riskera att slå ihjäl företagen.

”Det här handlar inte bara om företagen. Går de i konkurs blir följden ökad arbetslöshet”

Patrick Krassén påpekar att det borde ligga i regeringens intresse att undvika en konkursvåg nästa år.

– Ingen regering oavsett färg vill nog ha en konkursvåg under ett valår. Det här handlar inte bara om företagen. Går de i konkurs blir följden ökad arbetslöshet, risk för betydande lokala effekter i mindre orter, och en allmänt trögare ekonomisk återhämtning, säger han.

Grand Hotel Jönköping har upplevt en positiv sommar där hemmasemestrande svenskar lindrat krisen. Men Sofia Hagman är orolig för hösten. Företagens resande måste komma igång igen för fem dagar av sju står affärsresenärerna för den största delen av hotellets intäkter. Utöver detta måste hotellet betala in de uppskjutna skatterna.

– Vi ser med oro på framtiden. Återbetalningssystemet är så oflexibelt. Regeringen måste hitta en väg för återbetalningen som är hållbar för företagen. Som det är nu vet vi inte vad som gäller. Vi står i den läskiga situationen att vi inte vågar anställa. Om man som företagare vet att man får längre tid på sig att betala tillbaka skatterna då kan man ha råd att anställa ytterligare en person, säger Sofia Hagman till TN.

Creditsafe: Färre konkurser under sommaren

SVT: Regeringen kan förlänga betalningstiden för skatterna