CORONAVACCINERINGEN

Svenskt företag bygger Afrikas första fabrik för covidvaccin

Bild: Pressbild

Afrika halkar efter i vaccineringen, men nu görs flera satsningar för att vända på utvecklingen. Det svenska företaget KeyPlants ska på kort tid leverera kontinentens första vaccinfabrik för covid-19. ”För oss kändes det självklart att delta”, säger Jörgen Harrysson, vd KeyPlants, till TN.

Vaccineringen rullar på i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har närmare 66 procent fått sin andra dos. Siffran är ungefär lika hög för Europa som helhet och drygt hälften av amerikanerna är fullt vaccinerade. Vid en jämförelse mellan samtliga kontinenters vaccineringsnivå sticker en ut: Afrika. Färre än fyra procent av kontinentens invånare har fått en eller två doser av vaccinet. Enligt BBC går processen framåt, men alldeles för långsamt.

För att möta problematiken har en rad företag över hela världen tillsammans med den senegalesiska regeringen inlett ett samarbete för att bygga Afrikas första fabrik för covid-19-vaccin. Målet är att minst 300 miljoner vaccindoser ska tillverkas varje år i fabriken.

Svenskt företag levererar fabrik på rekordtid

En nyckelroll i satsningen spelar Stockholmsföretaget KeyPlants, som bygger läkemedelsfabriker i moduler och därefter skeppar iväg till platser över hela världen.

– För oss kändes det självklart att delta och kunna hjälpa till i en så svår situation. Vi engagerade hela personalen i projektet och landade i att vårt motto ska vara ”Solutions that make a difference”, säger Jörgen Harrysson, vd KeyPlants, till Tidningen Näringslivet.

Redan till andra kvartalet nästa år ska företaget leverera en komplett anläggning till Senegals huvudstad Dakar. 80 procent av anläggningen byggs i Sverige och resterande på plats i Afrika.

– Den här innovativa anläggningen är ett steg i att förverkliga visionen för autonomi för Senegal, Västafrika och över hela kontinenten. Genom att använda modern teknologi och ett anpassbart tillvägagångssätt bygger vi för att svara mot covid-19 och för att vara redo för framtida pandemier, säger doktor Amadou Sall, chef på Institut Pasteur de Dakar i Senegal, i en kommentar.

Flera utmaningar – ”Vi har gjort det förr”

För svenska KeyPlants del väntar bråda tider och utmaningarna är flera.

– Det handlar exempelvis om att få in alla delar i modulen, vi tillverkar inte fyllningsmaskiner och liknande. Sen ska det ner till Afrika och fungera där. Vi har en tajt tidsplan på en marknad där det råder brist på material, det sker prishöjningar och försörjningskedjan är rätt ansträngd, säger vd:n Jörgen Harrysson.

Men han är inte orolig för att tidsplanen inte ska hålla.

– Vi lutar oss mot vår leveransmodell och om det tar lite längre tid att få fram stål får vi kanske hitta okonventionella vägar. Många saker ska falla på plats, men vi är marknadsledande och har gjort det förr, säger han.