KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Cementa hoppas på längre tidsfrist
Regeringens besked om att förlänga tillståndet att bryta kalk på norra Gotland välkomnas av näringslivet. Men Per Bolunds (MP) påstående att miljölagstiftningen fungerar får mothugg. ”Det är helt uppenbart att det inte stämmer”, säger Nickas Skår, Svenskt Näringsliv.
Trots kritik från Lagrådet väljer regeringen att gå vidare med en proposition till undantagslag för att Cementa ska kunna fortsätta bryta kalk på Gotland. Det meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) under en pressträff.
Tillståndet skulle ha gått ut den 31 oktober.
– Det skulle bli en allvarlig situation om det blev stopp i cementproduktionen, sa näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Nyligen varnade Byggföretagen för att hundratusentals jobb skulle hotas vid ett driftstopp. Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa, välkomnar regeringens snabba agerande.
– Om riksdagen väljer att rösta igenom den föreslagna lagändringen så ges nu bättre förutsättningar att skapa en brygga tills att ett längre tillstånd är på plats, och därmed minska risken för cementbrist i närtid. Det bygger dock på att det begränsade tillståndet i sin tur inte blir tidsmässigt för snävt, utan kan sträcka sig över de närmaste åren, säger hon i en kommentar.
”En följd av att lagstiftningen inte fungerar”
Även Nicklas Skår, jurist på Svenskt Näringsliv, anser att regeringens beslut är lovvärt.
– Det var ganska väntat, att regeringen skulle avvakta var inte särskilt sannolikt. Nu har vi inte sett propositionen så det är svårt att veta om Lagrådets kritik kvarstår eller inte, det återstår att se, säger han.
Under presskonferensen underströk Per Bolund (MP) att han anser att miljölagstiftningen fungerar väl. Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv, är av motsatt uppfattning.
– Det är helt uppenbart att det inte stämmer. Hela Cementafrågan är en följd av att lagstiftningen inte fungerar. I debatten hävdas det att Cementa gjorde en dålig ansökan, men vi har utvärderat den och kan konstatera att den är bra. De har anlitat de främsta experterna på området.
Han fortsätter:
– Anledningen till att det har gått snett är att myndigheter inte behöver bevisa sina påståenden. De säger att modellen för att beräkna grundvatten inte tillräcklig, men förklarar inte på vilket sätt för det behöver man inte enligt lagstiftningen. Det blir omöjligt för Cementa att bevisa när de ska bemöta ett öppet påstående, säger han.
Nicklas Skår anser regeringen inte har valt att försöka komma till rätta med problemen.
– Framöver måste man börja lyssna på de som står för omställningen, nämligen näringslivet. Hittills har regeringen gjort precis tvärtom, trots att företagen har presenterat flera förslag.