DEBATTEN OM FRISKOLORNA
Rasar mot Anderssons vinstförbud – ”Inget företag skulle fungera”
Magdalena Andersson (S) vill ta strid för ett vinstförbud i skolan, meddelade hon under söndagskvällen. Det skulle bli slutet för skolföretagen, varnar Dennis Laurén, som driver Järvsögymnasiet. ”Ingen skulle våga eller vilja ta risken”, säger han till TN.
Vad tycker du om utspelet om vinstförbud?
– Utspelet känns först och främst felriktat om man ser till att lösa problem i svensk skola. Inget blir bättre av det här. Vi har sett att debatten drivits åt det här hållet, det känns fel att tjäna pengar i en sektor som skola, och i viss mån vård också. Då hamnar vi som en konsekvens i ett tänkande av den här typen där man ser rött så fort det pratas om att gå plus ett år. Att det sedan är röda siffror andra år är det ingen som tänker på, säger Dennis Laurén, rektor, huvudman och ägare av Järvsögymnasiet.
Han anser att Magdalena Anderssons och regeringens senaste utspel i vinstfrågan är kontraproduktiva, orättvisa och helt fel.
– De företag som är kopplade till skolverksamhet, som läromedelsföretag, är inte föremål för ett krav på nollresultat, trots att litteraturen kostar mycket och många gånger bygger på samma mall som använts i årtionden. Samma med flera andra typer av företag, som leverantörer av datorer, leverantörer av skolmat och de företag som bygger skolorna. Alla andra branscher är på något vis OK när det gäller gängse sätt att fungera ekonomiskt.
– Det är något som skaver som inte riktigt går att adressera, och som sagt, utspelet löser inte våra problem i Skolsverige. Våra problem ligger i en annan dimension än olika verksamhetsformer och huvudmän, fortsätter han.
Vad skulle det betyda för er?
– Det slår mot mindre aktörer som oss själva, där det inte finns någon större buffert för sämre år. Var och en förstår säkert, om inte annat utifrån sin egen ekonomi, att det vissa månader går någorlunda eftersom inget gick sönder hemma och gudbevars det mesta funkade. Andra månader kommer olyckorna i skov. Så är det att driva en verksamhet också. Inget företag skulle fungera om det bästa resultatet skulle vara ett nollresultat. Då hamnar alla andra år på minus, och givetvis håller det inte företagsekonomiskt i speciellt lång tid, säger han.
Vad kan det innebära för etableringen av friskolor?
– Förslaget vill försvåra för friskolor att etablera sig. Det lär inte behövas eftersom en etablering kräver både en stor ekonomisk insats på flera miljoner och dessutom ett mycket stort tillskott av arbetade timmar för att det ska fungera. Kan initiativtagarna till skolverksamheten då inte i ett senare skede tjäna pengar på sitt arbete och sin investering så finns det ingen som är beredd att ta den risk det innebär att starta upp en ny verksamhet. Tänk själv. Du startar en verksamhet, vilken som helst, med vetskapen att du aldrig kommer kunna tjäna pengar utifrån den risk och investering du tar i uppstartsfasen. Ingen skulle våga eller vilja göra det.
Hur känns det när regeringen går så hårt åt företagen i branschen på det här sättet?
– Det känns som ett smidigare sätt att förbjuda fristående skolor än att säga ärligt att det är vad man menar och avser, säger han.