HOTEN MOT SKOGSBRUKET
Forskning ger stöd till svenskt biodrivmedel
I stora delar av världen kan det vara ett problem att man eldar upp skog för att tillverka biodrivmedel. Men i Sverige är bioenergi mestadels tillverkat av restprodukter, och det är bra, säger Pål Börjesson, Lunds Universitet, till Skogsindustrierna.
Skogsindustrierna varnar för att EU-kommissionens förslag på nytt Förnybartdirektiv (REDIII) riskerar att försvåra hållbar användning av bioenergi. Problemet är att i Sverige och några länder till produceras bioenergi främst av restprodukter från svensk skogsnäring. Det är alltså bra för klimatet, menar Pål Börjesson, professor vid Miljö- och energisystem, Lunds Universitet.
Han är kritisk mot att debatten är så onyanserad i Sverige:
– Den pekar ut en bra lösning som dålig. Visst, vätgas och el är också viktiga bitar i omställningsarbetet, men det kommer inte räcka. Biodrivmedel som framställts på rätt sätt kommer behövas också, säger han till Skogsindustrierna.
Bioenergi är det största förnybara energislaget i Sverige.
– I Sverige ersätter biokraftvärme fossil energi. Vi vet att bioenergi av restprodukter från svensk skogsnäring är klimatmässigt bra. Forskningen är tydlig på detta, så länge vissa villkor är uppfyllda, säger Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, till Skogsindustrierna.
Skogsindustrierna: "Sverige började redan i slutet på 1980-talet satsa på bioenergi”