REGELKRÅNGLET

De fick sälja glass i 15 år – sen sa länsstyrelsen nej

Bild: Privat, Mostphotos

Efter femton år får en populär glasskiosk inte längre vara kvar på Tofta strand. Ett förslag på ny placering har skapat ytterligare problem. ”Häromdagen fick vi veta att det kan ta upp till tio veckor att få svar på bygglovet och att vi får veta hur det blir senast den 24:e juli och då är ju sommaren slut”, säger Gotlandsglass ägare, Jimmy Hardingz, till TN.

Två mil söder om Visby ligger Tofta strand, ett av Gotlands mest besökta resmål. Sedan femton år tillbaka har en populär glasskiosk fått strandskyddsdispens för att bedriva sin verksamhet på strandens övre kant under sommarmånaderna. När sommaren är slut tas boden ner.

Numera drivs kiosken av Gotlandsglass AB, som tillverkar guteglass, och har ökat sin omsättning varje sommar.

Jimmy Hardingz blev överraskad över beskedet.

Men nyligen fick ägarna till kiosken besked från länsstyrelsen att de inte längre får bedriva sin verksamhet på Tofta strand och att kiosken måste flyttas utom synhåll från havet – eller läggas ned. Jimmy Hardingz, som tillsammans med sin sambo Klara Schultz driver företaget, blev överraskad över beskedet.

– Förra sommaren var det tal om andra verksamheter som hade svårt att få dispens, men som fick det till slut. Kanske borde man ha dragit öronen åt sig, men eftersom vi har haft dispens i femton år så blev jag överraskad. Man blir lite uppgiven och besviken, säger Jimmy Hardingz.

Han fortsätter:

– Det finns och har alltid funnits tydliga kriterier för vår strandskyddsdispens. Det handlar om olika punkter på vad man måste uppfylla. Där har vi varje år sökt dispens för två punkter: att platsen redan är tagen i anspråk och att verksamheten låg i allmänhetens intresse. Men i år anser man inte längre att det är i allmänhetens intresse.

Tillåts sälja på en annan plats – bygglov kan ta tid

Jimmy Hardingz och Klara Schultz överklagade länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen, men fick avslag. Dock vann paret en liten seger: att få tillstånd att sälja glass en bit bort, i en korridor mellan det att strandskyddet upphör och ett naturreservat börjar. Men problemen var inte slut med det.

– Vi är besvikna över att vi inte har fått någon tid för omställningen, eftersom det krävs ett nytt bygglov för att vara på det nya stället. Häromdagen fick vi veta att det kan ta upp till tio veckor att få svar på bygglovet och att vi får veta hur det blir senast den 24:e juli och då är ju sommaren slut. Så nu sitter vi här i ovisshet, vi har ju rekryterat personal sedan länge, säger Jimmy Hardingz.

Han efterfrågar bättre framförhållning från beslutsfattarnas sida.

– Jag kan tycka att om man gör en så drastisk omsvängning av strandskyddet så hade man behövt veta det kanske redan förra året eller gett oss ett år till och sagt att det är sista året som vi får dispens. Då hade vi haft möjlighet att ställa om verksamheten. Det är lätt för dem att säga att kiosken är flyttbar och att vi lika gärna kan stå utanför strandskyddet, men då tar de ingen hänsyn till det nya bygglovet.

Om ni får bygglovet relativt fort, skulle er verksamhet ändå påverkas mycket av att ni är längre bort från stranden?

– Ja, det får man väl nästan anta. När man går till stranden så kommer man se att den finns, men har man kommit till stranden från en annan väg så är den inte synlig från stranden.

Beslutet om strandskyddsdispens vittnar om en bristfällig förståelse för hur företagande fungerar, enligt Jimmy Hardingz.

– Det är uppenbart att det är beroende av vem som tolkar reglerna, eftersom reglerna inte har ändrats i år. Det är öppet för personliga tolkningar, vilket de hävdar att det inte ska vara.

– Tofta strand är en av de stränder som regionen använder för att marknadsföra Gotland som ett turistmål. Det är vår mest publika strand och jag tror att stranden har blivit så populär för att det finns en del service där, säger han.

”Nu är det väldigt många som är oroade.”

TN har tidigare skrivit om Magnus Östenssons strandkafé på Gotland, som också stoppades för att det låg för nära stranden. Frida Ganshed, vd på Gotlands förenade besöksnäring, oroar sig över utvecklingen.

– Det här är större än varje enskilt fall. Vi ser en trend där flera uppskattade aktörer tvingas stänga ned sina verksamheter, sa hon till TN i maj.

Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Många populära destinationer på ön ligger nära vattnet, konstaterade hon.

– Gotland är en ö, så många restauranger, kaféer och kiosker ligger längs med vattnet. Nu är det väldigt många som är oroade över hur länge de ska kunna ha kvar sin verksamhet.

Länsstyrelsen: Vi har dragit lärdom – ska börja informera tidigare

Länsrådet Anneli Bergholm Söder betonar att glasskiosken tidigare år har fått dispens mot bakgrund av det särskilda skälet ”angeläget allmänt intresse” som inte kan ligga utanför strandskyddat område.

– Men vi har tittat på domstolspraxis och det är något som växer fram genom åren. Då har vi sett att det undantaget gäller tillgänglighetsanpassningar för funktionshindrade, toaletter till allmänheten, parkeringar och liknande. Det handlar om att underlätta tillgången till stranden. Vår bedömning utifrån den framväxande praxisen är att det inte gäller en glasskiosk, säger hon.

Kunde man inte gett företagarna lite tid att förbereda sig? Kanske förra sommaren eller att man säger att i år är sista gången?

– Jag kan förstå din fråga och det är en lärdom som vi har dragit under det här året. Vi vill ju inte att enskilda personer eller företag ska drabbas på något sätt. Vår lärdom är att vi redan under hösten bjuder in till möte och informerar mycket tidigare om hur strandskyddslagstiftningen har utvecklats och hur den ser ut. Vi har också haft dialogmöten nu för att informera om hur lång tid det tar och att om man vill överklaga bör man vara ute redan under hösten. Det har vi tagit till oss.

Anneli Bergholm Söder, länsråd på Gotland

Nu har glassföretaget fått en annan plats, men det kan ta tio veckor att få ett bygglov, vilket är hela sommarsäsongen för en glassföretagare?

– Ja, och det är bara att beklaga. Vi kommer som sagt att vara ännu tydligare med att det här kommer att ta tid. Strandskyddsdispenserna tar ungefär ett halvår för oss och ska man räkna med överklagande då behöver man komma in under sensommaren eller tidig höst.