DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Ledare: ”En statsministers svek”

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Stiftelsen Viktor Rydbergs övertagande av den nedlagda Fisksätraskolan är en solskenshistoria. Men istället för att lyfta det positiva utmålar statsministern alla friskolor som omoraliska smitare, skriver Di:s ledarskribent PM Nilsson.

Fisksätraskolan, som varit nedstängd i två år, har väckts till liv igen efter att Stiftelsen Viktor Rydberg tog över verksamheten 2021. Det är ett exempel på hur privata skolor kan skapa jämlikhet i ett av Sveriges utsatta områden.

De går att lyfta många positiva exempel med friskolor. Man skulle kunna hylla deras insatser under pandemin, för deras initiativ till kunskapsspridning och för att friskolor, med hjälp av skolpengen, kan bidra till att skapa ordning i utsatta områden.

Men de här exemplen hamnade i skymundan i torsdags när statsminister och skolministern tog fram ett förslag om att friskolor ska ha åtta procent lägre skolpeng jämfört med kommunala skolor. Det är ett svek från statsministern, skriver PM Nilsson och avslutar:

"Friskolereformen är en jämlikhetsreform som i dag gör att barn i Fisksätra kan gå i en skola som driver några av Stockholms bästa skolor. Det är en modell som en socialdemokratisk statsminister ska värna, inte slå ut."

Dagens industri: En statsministers svek