DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Debatt: Sveriges höga skattetryck slår mot konkurrenskraften
Sveriges höga skattetryck försvagar vår roll som en av EU:s ledande kunskapsekonomier. Vi behöver sänka skatterna för att behålla vår konkurrenskraft, skriver näringslivsrepresentanterna Nima Sanandaji och Klas Tikkanen på Di Debatt.
Sverige har länge kunnat skryta med att ha den högsta andelen personer inom EU som arbetar i så kallade kunskapsintensiva jobb.
Men det skattetrycket har gjort att vi har blivit omsprungna av andra länder som Irland och Nederländerna, skriver Nima Sanandaji, vd för European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform (ECEPR) och Klas Tikkanen, Chief Operating Officer på Nordic Capital.
På stadsnivå ligger Stockholm längre ner på listan efter Bratislava, Prag, Oberbayern (München med omnejd), och Paris. Det är ingen slump att dessa platser har mer gynnsamma skatteregler.
"Länder med högt skattetryck tenderar att ha mindre ekonomiska drivkrafter för att individer ska vidareutbilda sig inom avancerade områden", skriver debattförfattarna.
Självklart behövs skatter för att finansiera samhället, men en osedvanligt hög skattenivå är kontraproduktiv, menar de.
"Sverige är fortfarande på många sätt en ledande kunskapsekonomi, men behöver reformer för att behålla sin position och konkurrenskraft", avslutar de.