BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Debatt: Sverige halkar efter genom eftersatt infrastruktur

Nils Paul är expert på infrastruktur på Svenskt Näringsliv. Bild: Mostphotos, Stefan Tell

Det uteblivna underhållet i den svenska infrastrukturen påverkar företagens möjlighet att växa och anställa. Dagens planeringsmodell skapar problem, konstaterar Nils Paul, expert på infrastruktur på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Altinget.

”Öppna marknader, fri rörlighet och väl fungerande infrastruktur är hörnstenar om Sverige ska stå starkt i den internationella konkurrensen. Hur väl transporterna fungerar beror på hur staten hanterar landets vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser”, skriver Nils Paul, expert på infrastruktur på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Altinget.

Han menar att trots att flera regeringar har lovat satsningar på infrastrukturen, så ökar ändå underhållsskulden vilket gör att framkomligheten försämras.

Nils Paul identifierar fem problemområden. Förutom det eftersatta underhållet handlar det om kostnadsökningar, trögrörlig planering, bristande hänsyn till samhällsekonomisk nytta och en övertecknad nationell plan för infrastruktur.

Nu vill han att politiken ser över planeringsmodellen.

”Sverige har i dag lägst tillväxt i EU och står samtidigt inför en omvälvande omställning till ett klimatneutralt, elektrifierat och digitalt samhälle. Enkelt uttryckt, det är läge att agera för att behålla vår konkurrenskraft och stärka det svenska välståndet”, skriver han

Altinget debatt: Sverige behöver en ny planeringsmodell för infrastruktur