DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Debatt: Fem förslag för hur skatterna kan anpassas till den nya ekonomin
Med AI och distansarbete kommer nya brister fram i skattesystemet. På DN Debatt föreslår två debattörer från Entreprenörskapsforum hur skatterna kan anpassas till digitaliseringen.
Mycket har hänt sedan skattereformerna på 90-talet, konstaterar Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, och Joakim Wernberg, forskningsledare på Entreprenörskapsforum, på DN Debatt. Nu är det hög tid att modernisera skattesystemet för att det ska vara i tiden, menar de.
I den nya rapporten ”Digitaliseringen utmanar skattesystemet”, som publiceras av Entreprenörskapsforum i veckan, föreslår de fem åtgärder. Det handlar bland annat om att flytta skatteuttaget från dagens högt beskattade arbetsinkomst till förhållandevis lågbeskattade områden som konsumtion och fastigheter, beskatta konsumtion enhetligt och att behålla innovationskraften i Sverige genom att se över avdraget för forskning och utveckling och göra det mer förutsägbart.
”Digitalisering och globalisering ökar internationell konkurrens. Det gör det än viktigare för Sverige att bygga ett välfärdssamhälle och skattesystem som är attraktivt att både bo och bedriva ekonomisk aktivitet i. Att sitta still i båten är inte ett alternativ”, skriver debattörerna.
DN Debatt: ”AI och distansarbetande tvingar fram skattereform”