KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Debatt: Staten bör bära kostnader för ny kärnkraft

Bild: Emil Davidson/TT

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) anser att staten bör ta en del av risken och kostnaden för nya kärnkraftsreaktorer. ”Viktigt att modellerna för detta kommer på plats snabbt”, skriver han på Di Debatt.

Svenska hushåll och företag ska ha stabila och konkurrenskraftiga elpriser utan att vara beroende av fossila bränslen och rysk gas. För att möta den ökande efterfrågan på el och säkerställa ett robust energisystem behövs nya investeringar i kärnkraft. Detta är dock både komplicerat och kostsamt.

– Att bygga ny kärnkraft är ett stort åtagande vad avser planering, regelförändringar och finansiering, säger Wykman. Utan rätt stöd riskerar vi långsiktiga negativa konsekvenser för jobben, hushållen och klimatet.

Regeringen har därför tillsatt en utredning som ska föreslå en modell där staten tar en del av risken och kostnaden för nya kärnkraftsreaktorer. Målet är att säkerställa att ny koldioxidfri elproduktion kan etableras och att investeringar i ny kärnkraft blir samhällsekonomiskt effektiva.

Di Debatt: Stora utmaningar med finansiering av ny kärnkraft