DEBATTEN OM GÅRDSFÖRSÄLJNING

Ledare: Sverige borde införa gårdsförsäljning på riktigt

Sverige borde inte oroa sig för vad EU-kommissionen ska tycka om Systembolaget – nu är det frågan om gårdsförsäljning som ska avgöras, anser skribenten. Bild: Martina Holmberg / TT

”Med tanke på hur lättillgänglig alkoholen är numera, hur kan då just Systembolaget vara en garant för en restriktiv alkoholpolitik?” undrar Tobias Wikström i en Di-ledare.

I regeringens förslag om gårdsförsäljning finns det med en rad begränsningar för att få lov att handla. Förklaringen till det brukar vara att politikerna vill värna Systembolagets monopol.

Men varför ska monopolet försvaras? Det frågar sig Tobias Wikström i en ledare i Dagens industri, där han lägger fram argument för att Sverige inte borde censurera sig i sin anmälan om gårdsförsäljning till EU-kommissionen, och att det finns anledning att ifrågasätta Systembolagets roll.

”Med tanke på hur lättillgänglig alkoholen är numera, hur kan då just Systembolaget vara en garant för en restriktiv alkoholpolitik? Och varför skulle inte licensierade privata företag kunna upprätthålla begränsade öppettider och rigorös ålderskontroll?” skriver han.

Di: Dags att ifrågasätta Systemet