DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID

Ledare: Skattefri övertid bättre än förkortad arbetstid

STOCKHOLM 20230308Arkivbilder på sjuksköterska i vårdmiljö.Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Moderaterna i Stockholms förslag om skattefri övertid för vårdpersonal är bättre än vänsterns förslag om förkortad arbetstid, skriver John Norell på SvD ledarsida.

Kristoffer Tamsons, oppositionsregionråd i Stockholm, förklarar att marginalskatterna idag gör att det mesta försvinner i skatt, vilket minskar incitamenten att arbeta extra timmar. Med skattefri övertid skulle det öka motivationen och minska personalbristen genom att direkt belöna de som anstränger sig lite extra.

Det är ett intressant förslag, menar ledarskribenten menar att en skattesänkning för övertid är ett mer effektivt sätt att belöna vårdanställda än att skicka pengar genom flera lager av byråkrati. Liknande reformer i Belgien och Tyskland har visat sig framgångsrika med ökad arbetstid och löner utan betydande kostnader för staten.

”Förslaget har dessutom betydligt större förutsättningar att förbättra situationen i vården än vänstersidans idé om att minska arbetstiden, vilket skulle öka personalbristen och förvärra problemen i vården”, avslutar han.

SvD Ledare - Skattefri övertid kan lösa vårdkrisen