KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: Tacka Bengtssons insatser för att nyansera klimatdebatten

Arkivbild. Lennart Bengtsson talar när regeringens kommission för hållbar utveckling presenterade rapporten Ny klimatvetenskap 2006-2009 på Rosenbad i Stockholm. Bild: CHRISTINE OLSSON

Meteorologen Lennart Bengtsson har baktalats och motarbetats för att gå emot den gängse klimatångesten i Sverige. Nu börjar vi se frukterna av hans insatser i klimatdebatten, skriver Widar Andersson på Folkbladets ledarsida.

Lennart Bengtsson är en av de mest framstående meteorologerna i världen. Trots motstånd från offentliga och politiska håll fortsätter Bengtsson att argumentera för att klimatproblemen är lösbara.

I hans senaste bok, "Vad händer med klimatet?", betonar att klimatförändringar sker långsamt och att framtidens energiproduktion kommer att bli mer hållbar genom solenergi och kärnkraft. Bengtssons vetenskapliga perspektiv bidrar till en mer nyanserad och positiv syn på klimatfrågor.

"I Sverige pågår nu sakta men säkert en utfasning av den närmast religiöst och i grunden klimatförnekande undergångshetsen. Ingenjörer, forskare och sakpolitiker tar över. Tacka Bengtsson för det", skriver Widar Andersson.

Folkbladet: Widar Andersson: Klimatförnekandet tappar mark – tacka Lennart Bengtsson för det