DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID

Chefsekonom: ”Lagstadgad arbetstidsförkortning är helt fel väg att gå”

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, varnar för konsekvenserna av en generellt kortad arbetstid. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Att införa en generell arbetstidsförkortning till 35 timmar i veckan skulle drastiskt minska välståndet och göra oss alla fattigare, skriver Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt i en replik på DN Debatt.

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna har lagt fram ett förslag om en generellt kortad arbetstid från 40 till 35 timmar i veckan. Förslaget är dock både populistiskt och dåligt underbyggt, menar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.

I ett replikinlägg på DN Debatt varnar han för att en kortad arbetsvecka skulle minska Sveriges välstånd, göra svenskarna fattigare och dessutom göra det ännu svårare för arbetsgivarna att rekrytera.

”Det är bara fyra länder i OECD där årsarbetstiden för en arbetstagare är lägre än i Sverige. För att stärka vår konkurrenskraft, få fart på tillväxten och öka välståndet i Sverige kommer varje arbetad timma att behövas”, skriver han.

DN Debatt Repliker. ”En generell arbetstidsförkortning minskar välståndet”