DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Debatt: Det offentliga måste fokusera på resultat

Skolverket. Bild: Oscar Olsson/TT

Chefer i offentlig verksamhet fokuserar för mycket på att plikttroget följa regler, och för lite på att uppnå resultat i verksamheten. Det skriver professorerna Mats Alvesson och Fredrik Sjöholm på SvD Debatt.

Debattörerna menar att bra ledning och styrning tyvärr lyser med sin frånvaro i den offentliga sektorn. I stället för att fokusera på att uppnå resultat läggs fokus på att göra allt formellt rätt, följa regelverk plikttroget, och att öka byråkratin i verksamheten.

”Med fokus på resultat och drastisk minskning av administration och formalia kan man få mer vård, omsorg, undervisning, polisverksamhet och annat för pengarna. Och mycket mindre byråkrati. Men det kräver både mindre lagstiftningslystna och klåfingriga politiker och en ledning som tar uppdraget på stort allvar och inte ägnar det mesta av sin tid åt rutinartad administration och regelföljande. Svensk offentlighet är marinerad i det senare, men kanske kan en kommande ökning i efterfrågan på offentliga tjänster i kombination med snävare ekonomiska ramar medföra att kärnverksamhet och medborgarnas behov tas på allvar. En sådan utveckling är mycket angelägen”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Mats Alvesson, professor, University of Bath & Lunds Universitet

Fredrik Sjöholm, professor och vd, Institutet för Näringslivsforskning (IFN)

SvD Debatt: ”Det offentliga måste få mer fokus på resultat”