DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Ledare: Livskraftigt näringsliv en förutsättning för att politiken ska lyckas

Regeringen måste fokusera på näringslivets behov för att lyckas lösa de stora samhällsutmaningarna, menar skribenten. På bilden: Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M). Bild: Claudio Bresciani/TT

Genom att fokusera på områden som är viktiga för näringslivet kan politiken lyckas lösa en rad långsiktiga utmaningar, skriver Erik Zsiga i en ledare i Dagens industri.

Den första halvan av den nuvarande mandatperioden har ägnats åt krishantering. Nu är det hög tid för regeringen att fokusera på de långsiktiga utmaningarna och näringslivets förutsättningar. Det menar Erik Zsiga, som i en Di-ledare räknar upp en rad områden där det krävs engagemang. Det handlar om skolan, säkerheten, energiförsörjningen, bostadsbyggandet och infrastrukturen.

”Det är glädjande att regeringsförklaringen poängterar skattebetalarnas roll för att finansiera välfärden. Men den borde också lyfta fram en faktor som utgör underlaget för alla regeringsförklaringar: Ju mer livskraftigt näringsliv, desto starkare verktyg för politisk handling”, skriver han.

Di: Staten och kapitalet sitter i samma båt