EU:S FRAMTID

Krönika: Därför borde Draghis rapport skrämma slag på EU

Mario Draghi tillsammans med nuvarande ECB-toppen Christine Lagarde vid en cermoni för att uppmärksamma att ECB fyllde 25 år. Bild: Kai Pfaffenbach

”Det som Mario Draghi beskriver i sin 400-sidiga EU-rapport borde skrämma livet ur både europeiska medborgare och beslutsfattare”, skriver Katrine Kielos i en krönika i SvD.

Efter finanskrisen var det den dåvarande ECB-chefen Mario Draghis bidrag som till stor del räddade euron från kollaps. Nu har han presenterat en rapport om Europas konkurrenskraft som ekonomijournalisten Katrine Kielos i en krönika i SvD beskriver som ”fyrahundra sidor gedigen ekonomisk analys”.

Draghi pekar på ett EU som till stor del har missat digitaliseringståget och som ägnar sig åt regleringar medan andra länder flyttar fram sina positioner, menar Katrine Kielos, som också påpekar att den samlade uppfattningen verkar vara att Dragi är något på spåren.

”Det intressanta med kommentarerna på Draghis rapport är att nästan ingen har sagt att han har fel i sin analys. Kritiken handlar i stället om att hans lösning är ’omöjlig’”, skriver Katrine Kielos.

SvD: Katrine Kielos: Vår relativa fattigdom är alltmer uppenbar