ELKRISEN

Ledare: Därför får Sverige städa upp efter Tysklands elhaveri

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sverige bör pausa införandet av flödesbaserade modellen där svenska hushåll och företag kommer att står för notan, skriver Karin Pihl på Expressens ledarsida.

Svenska hushåll kan förvänta sig högre elräkningar i vinter när ett nytt system för elhandel, den flödesbaserade kapacitetsberäkningen, träder i kraft. Systemet är utformat för att gynna grannländer som Tyskland och Norge, vilket resulterar i att svenska hushåll och företag får ta smällen.

Varför vill Sverige kompromissa sina egna intressen och riskera att driva upp elpriserna?

”Svaret är bekant. Sverige ska vara bror Duktig. Vi överimplementerar EU-direktiv, ser inte till svenska intressen och låter därmed andra lura brallorna av oss,” skriver Karin Pihl.

Tanken om ett sammanlänkat nät bygger visserligen på idén om en fri marknad. Men det måste ske på rättvisa villkor. Så är det inte idag, menar hon.

”EU har bestämt att handeln med el ska vara så fri det bara går. Men produktionen är fortfarande en nationell angelägenhet. EU kan exempelvis inte stoppa Tyskland från att fullkomligen krascha sin elproduktion,” fortsätter hon.

Expressen: Tyskarnas haveri syns snart på din elräkning