ARBETSKRAFTSINVANDRING

Ledare: Migrationsverket gör det omöjligt att behålla anställda från länder utanför EU

migrationsminister Johan Forssell (M). Bild: Fredrik Sandberg/TT

”Det sista som behövs är att en feltänkt lag dessutom får en ännu mer vansinnig tillämpning”, skriver Peter Wennblad i en ledare i SvD.

I en uppmärksammad artikel berättade Tidningen Näringslivet nyligen om ”Krystyna”, som drabbades av lönegolvet för arbetskraftsinvandring men fick höjd lön för att hannes arbetsgivare ville ha kvar henne på arbetsplatsen. Det räckte dock inte för Migrationsverket som gav Krystynas ansökan avslag med motiveringen att den procentuella löneökningen inte är ”förenlig med lönenormen på den svenska arbetsmarknaden för år 2024”.

Fallet har mötts av reaktioner från bland andra Peter Wennblad på SvD, som i en ledare konstaterar att Migrationsverkets agerande innebär att myndigheten ”slår vakt om samma lönebildningsmodell som den nya lagstiftningen just har saboterat”.

”Därmed gör man det i praktiken omöjligt för näringslivet att behålla medarbetare från icke EU-länder som man i dag har anställda, när deras arbetstillstånd så småningom behöver förnyas”, skriver Peter Wennblad.

SvD Ledare: En dålig lag blev just ännu sämre