DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Calmfors: Rädslan för underskottsmål hämmar tillväxten

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN. Bild: Anders Wiklund/TT

”Jag har under fem decennier som nationalekonom aldrig upplevt starkare skäl för höga offentliga investeringar”, skriver Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN, i en kolumn på DN:s ledarsida.

Han lyfter fram att en parlamentarisk kommitté kommit fram till att överskottsmålet från och med 2027 borde ersättas av ett balansmål.

Men ett balansmål ger inte ett tillräckligt utrymme för de stora satsningar som behövs inom bland annat transportinfrastrukturen och energisystemet, konstaterar han. Istället vill han se ett underskottsmål på 0,5 procent av BNP.

”Eftersom den parlamentariska kommittén ännu inte publicerat sitt betänkande går det inte att veta vilka analyser som ligger till grund för dess ställningstagande. Men gissningsvis är de inte särskilt avancerade. Politikers vanligaste argument mot ett underskottsmål är det amatörpsykologiska att det då passeras ett kritstreck där man ger sig ut på ett sluttande plan där underskotten successivt kommer att öka”, skriver han.

DN ledare: Under mina fem decennier som nationalekonom har behoven av investeringar aldrig varit större