ARBETSKRAFTSINVANDRING

Ledare: Regeringen riskerar att vaska 34 miljarder

Statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Arbetskraftsinvandringen bidrar med 34 miljarder i BNP och tolv miljarder i skatteintäkter. Det borde vara för mycket för regeringen att vaska, menar DN Ledare.

Byråkratin kring arbetskraftsinvandring är så besvärlig att en del jobb inte ens tillsätts redan innan Tidöavtalets förslag på skärpta villkor blir verklighet. Det konstaterar DN i en ledare. Tidningen påtalar att många branscher, Volvo likaväl som restauranger och andra, har behov av arbetskraftsinvandring. Men problemen med byråkratin och det överhängande hotet om ett lönekrav långt över kollektivavtalen i många bristyrken oroar.

”Flera hundra svenska restauranger kommer antingen behöva stänga eller betala sin utländska arbetskraft långt mer än vad de infödda svenska kollegorna får”, skriver DN.

Enligt en rapport från Företagarna tackar fyra av tio småföretag nej. Det viktigaste skälet är kompetensbristen. ”Att en påstått borgerlig regering vill göra det ännu svårare för företagen att växa är svårt att förstå”, skriver DN och fortsätter:

"En ganska liten andel av de arbetande, omkring 20 000 om året, har med de nuvarande tillåtande reglerna varit arbetskraftsinvandrare. Ändå har den lilla gruppen utifrån näringslivets egna beräkningar bidragit med sådär 34 miljarder till svensk bnp och 12 miljarder i rena skatteintäkter årligen. Borde det inte vara för mycket att vaska?”