STORMAKTEN KINA

Xi: Kina och USA måste stärka samarbetet

USA:s president Joe Biden pratar med Kinas president Xi Jinping under ett digitalt toppmöte natten mot tisdag, svensk tid. Bild: Susan Walsh/AP/TT

USA/Kina (TT)

Vädjanden om bättre kommunikation och gemensamma "skyddsräcken" för att förhindra konflikter mellan de två supermakterna. Det var presidenterna Xi Jinping och Joe Bidens inledande budskap vid nattens digitala toppmöte.

Både Peking och Washington DC hade spelat ner förväntningarna inför det digitala toppmötet mellan USA:s och Kinas presidenter. Samtalet är presidenternas tredje sedan Biden tillträdde i januari, och det är ingen hemlighet att deras relation är knackig.

När mötet inleddes strax före klockan 02, natten mot tisdag svenskt tid, var tonen mellan ledarna vänligt återhållsam och diplomatisk.

– Vi har ägnat väldigt mycket tid åt att prata med varandra och jag hoppas att vi kan ha ett uppriktigt samtal i kväll också, sade Joe Biden från Vita huset i Washington DC, enligt flera nyhetsbyråer.

Den amerikanske presidenten framförde att länderna måste utarbeta ett gemensamt ramverk, så kallade "skyddsräcken", för att undvika osämja.

– Som ledare för Kina och USA är det vårt ansvar att säkerställa att konkurrensen mellan våra länder inte leder till konflikt, förklarade Biden.

Xi Jinping i Peking kallade sin amerikanske kollega "min gamle vän" och framhärdade att rivalerna måste arbeta närmare varandra.

– Vi står inför flera gemensamma utmaningar. Som världens två största ekonomier och permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd måste Kina och USA stärka sin kommunikation och sitt samarbete, sade Xi innan den korta offentliga delen av mötet avslutades och samtalet fortsatte bakom stängda dörrar.

Ingen känd agenda

Ingen agenda har offentliggjorts för mötet, som väntades pågå ett par timmar. Ämnen som antogs avhandlas var Taiwan, tullar, cybersäkerhet och Nordkorea.

– Båda sidor inser att de har meningsskiljaktigheter, att de kommer att vara konkurrenter. Men att det är viktigt att hålla relationen fredlig, säger Winston Lord, som var biträdande utrikesminister med ansvar för Östasien och Stillahavsområdet under Bill Clintons tid som president, till nyhetssajten Politico.

Relationen mellan de båda ekonomiska supermakterna tyngs av komplexa dispyter om bland annat tullar och frågetecken kring coronavirusets uppkomst. Mötet sker också efter en helg av upprepade varningar och utspel om Taiwan, som Kina anser är del av landets territorium och som Peking har sagt att man vid något tillfälle kommer att ta kontroll över.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har dock sagt att hon litar på att USA försvarar området vid en eventuell militär attack från Kina. USA, i sin tur, har uppmanat Kina att tona ner de militära, diplomatiska och ekonomiska påtryckningarna mot Taiwan.

Vid sidan av Taiwanfrågan har Peking under hösten kritiserat säkerhetspakten Aukus, som USA och Storbritannien har bildat tillsammans med Australien.

Mindre överenskommelser väntas

Ingen åsiktsförklaring eller gemensamt uttalande väntas efter Xis och Bidens samtal. Men mindre överenskommelser, bland annat rörande synen på Nordkorea och Iran, skulle kunna komma att klubbas under mötet, rapporterade internationella medier före mötet. De båda ledarna förvånade många genom att visa på viss samsyn under klimatmötet i Glasgow, skriver brittiska BBC.

Den riktigt stora frågan som skuggar träffen är hur jättarna i öst och väst ska samexistera. En högt uppsatt regeringskälla i Washington DC sade i fredags att samtalet inte handlar om att leverera uppgörelser utan om att ansvarsfullt "sätta spelregler för effektiv konkurrens".

Hua Chunying, taleskvinna för Kinas utrikesdepartement, var också fåordig när hon bekräftade mötet i lördags. Ledarna ska diskutera synen på den kinesisk-amerikanska relationen och "sakfrågor som är av gemensamt intresse", sade hon enligt Politico.

Susanna Persson Öste/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Fakta

Demokraten Joseph (Joe) Biden valdes till USA:s president i november 2020.

Biden är född 1942 och växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj. Han är gift med Jill Biden och far till fyra barn, varav två i livet.

Joe Biden jobbade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Under tiden i kongressen var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet. Han gjorde sig också känd som en person som kunde arbeta fram partiöverskridande kompromisser.

Biden kandiderade i presidentvalet 1988, men drog sig ur. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Han blev i stället Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Fakta

Xi Jinping valdes till Kinas president den 14 mars 2013. Han är även överbefälhavare och ordförande i kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet – samt kommunistpartiets generalsekreterare.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna av Kinas kommunistparti. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi blev medlem i Kommunistpartiet 1974, enligt uppgift efter åtta misslyckade ansökningar.

Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat.

2017 fick han sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets stadgar, något som enbart partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi, har fått tidigare.