CORONARESTRIKTIONERNA
Vaccinkrav för alla? Het debatt i EU
Coronaviruset (TT:s korrespondent)
Resestopp och vaccineringstvång får EU-ländernas hälsoministrar att grubbla i Bryssel.
Fast deras danska kollega har fastnat i karantän.
Tisdagens möte var ännu ett i raden av informationsutbyten mellan medlemsländerna. Som vanligt bjöd också EU-kommissionen på sedvanliga pekpinnar: vaccinera mera och håll fast vid nödvändiga restriktioner.
– Vi vet alla att det är svårt att be våra medborgare efter nästan två vår med covid-19 att behålla självdisciplinen och följa restriktionerna varje dag. Men om vi vill hålla varandra säkra är de här åtgärderna lika nödvändiga nu som någonsin förut, manar hälsokommissionär Stella Kyriakides på presskonferensen efter mötet i Bryssel.
Där fick hon aldrig träffa Danmarks hälsominister Magnus Heunicke. Han satt i stället i karantän på sitt hotellrum, efter att ha testat positivt för covid-19.
"Jag vet inte exakt var jag smittades men jag kontaktar nu alla som är mina närmaste kontakterna de senaste dagarna", skriver han på Facebook enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Heunicke uppges ha milda symptom och ont i halsen.
Reseregler?
Inom EU handlar mycket just nu om ovissheten kring omikron-varianten, som snabbt följts av skärpta krav för resenärer från främst Sydafrika. Tysklands avgående hälsominister Jens Spahn manar till varsamhet.
– Till vi vet mer måste vi vara försiktiga. Reserestriktioner är viktiga för att hålla inflödet till EU och Tyskland så lågt som möjligt, säger kristdemokratiske Spahn på väg in till sista EU-möte, innan den nya tyska regeringen tillträder på onsdagen.
Ett av länderna som skärpt kraven är Polen, som från den 15 december nu kräver negativa testresultat från den som reser in från ett land utanför Schengen-området, oavsett om man är vaccinerad eller inte.
Vaccinkrav?
Från den 1 mars kommer Polen dessutom att kräva att alla vårdanställda är vaccinerade.
Frågan om obligatorisk vaccinering är aktuell i en rad EU-länder för tillfället. EU-kommissionen nöjer sig än så länge med att konstatera att det är upp till varje medlemsland att själv besluta om – men har också poängterat att frågan måste diskuteras.
Även tyske Spahn är inne på samma sak.
– Om för många säger att de inte vill vaccinera sig så blir det en börda för hälsosystemet, sjuksköterskor, läkare och de patienter vars operationer måste skjutas upp. Frågan om obligatorisk vaccinering är rätt väg eller inte att gå är en debatt som vi måste föra, säger den tyske hälsoministern i Bryssel.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Här är covid-19-läget värst just nu i EU, räknat i antal döda per miljon invånare under de senaste två veckorna:
Bulgarien: 266,4
Kroatien: 219,3
Ungern: 211,4
Lettland: 177,7
Tjeckien: 130,3
Rumänien: 112,4
Grekland: 111,7
Polen: 110,6
Estland: 81,3
Slovenien: 75,4
Österrike: 58,2
Litauen: 52,6
Belgien: 48,4
Slovakien: 44
Nederländerna: 32,3
Tyskland: 30,4
Danmark: 19,1
Portugal: 16,2
Finland: 13,4
Italien: 12,6
Frankrike: 11,7
Malta: 11,7
Luxemburg: 8
Cypern: 7,9
Irland: 4,6
Spanien: 4,5
Sverige: 2,6
Siffrorna gäller för vecka 46 och vecka 47.
Källa: EU:s smittskyddsenhet, ECDC