CORONAVACCINERINGEN
Covidpass på jobbet ökar byråkratin i Italien
De obligatoriska covidpassen för alla som arbetar har skapat en hel del merarbete för de italienska företagen, även om det befarade kaoset uteblivit. Efter Italien har även Österrike och Tyskland infört covidpass på arbetsplatser, vilket även gäller för besökare från exempelvis Sverige.
Den 15 oktober innebar en brytpunkt för Italien. Då införde landet, först av alla, ett obligatoriskt covidpass för alla som arbetar. För att få det måste man vara vaccinerad, ha testat negativt för covid de senaste 48 timmarna eller ha haft sjukdomen tidigast för sex månader sedan.
Det fanns en stor oro bland arbetsgivare för vad som skulle hända den dagen eftersom det finns ett motstånd mot covidpass på jobbet, även bland dem som faktiskt är vaccinerade, och det finns medarbetare som helt enkelt vägrar att visa upp passen. Men när det väl kom till kritan uteblev det befarade kaoset, även om det uppstod vissa problem för de mindre företagen.
– Det är inte enkelt att ha tio anställda och ha tre medarbetare som inte har covidpass. Några företag har löst detta genom att låta folk arbeta hemifrån, men det måste ärligt sägas att de allra flesta ovaccinerade testar sig och kommer till jobbet. De känner det ansvaret, säger Pierluigi Bocchini, som är ordförande för industriförbundet Confindustrias region Marche, som organiserar små företag.
De allra minsta företagen, med färre än 15 anställda, har även en annan möjlighet.
– De har rätt att ta in en vikarie om en anställd inte kommer till jobbet på fem dagar på grund av covidpasset. Vikarien går på ett tvåveckorskontrakt och den fast anställde kan inte komma tillbaka innan det har gått ut. För de större företagen är det inget problem om någon anställd är borta ett tag, förklarar Roberto Rinaldi, som är expert på arbetsrätt på Turins industriförbund.
Efter Italien har även Österrike och Tyskland infört covidpass för alla som arbetar. Det innebär att den som åker från Sverige till något av dessa länder måste ha ett giltigt covidpass för att komma in på en arbetsplats. Den som inte har det riskerar böter på 400 euro i Italien till 3 600 euro i Österrike.
I början kontrollerade de flesta italienska företag sina anställda vid ingången till arbetsplatsen genom att ha en QR-kodläsare utplacerad där tillsammans med en avläsare av kroppstemperatur. Eftersom det orsakade köer kontroller företagen numera oftast de anställda slumpvis. Samma sak gäller dock inte för besökare, som alltid måste visa covidpass.
– De som kommer utifrån kontrolleras normalt sett varje gång de kommer till ett företag, säger Roberto Rinaldi.
Än så länge räcker det med att ha testat sig, även för att bo på hotell, men rådet är ändå att vaccinera sig om man ska göra arbetsresor till Italien, Österrike eller Tyskland. Om du som svensk ska på en mässa är det vaccination som krävs i alla tre länderna.
Den som inte är vaccinerad får till exempel inte äta inomhus på restauranger i flera EU-länder och får heller inte gå på barer, caféer, utställningar eller konserter. Man måste även testa sig varannan dag för att ha kvar sitt covidpass om man inte är vaccinerad, vilket kan vara komplicerat, eftersom trycket på de ställen som testar är stort och det ofta krävs bokning i förväg.