EU:S FRAMTID
Cybersköld och momsfria kanoner i EU
EU (TT:s korrespondent)
Ännu mer vapen bör byggas och köpas in gemensamt av EU:s medlemsländer, manar EU-kommissionen i nya försvars- och rymdplaner.
Momsfrihet erbjuds som lämplig morot – och i rymden vill man samtidigt få ordning på trafiken.
Två stora kommissionspaket på tisdagen är tänkta som inspel till de försvarsdiskussioner som ska hållas när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till toppmöte i slutet av mars.
– Inom EU är det nu vår plikt att agera – och det fungerar inte längre att länderna arbetar på egen hand. Jag kan lova er att alla försvarsministrar i EU nu manar oss att samla våra resurser och arbeta tillsammans, säger inremarknads- och industrikommissionären Thierry Breton på en presskonferens inne på EU-parlamentet i Strasbourg.
Ett viktigt arbetsområde är ett närmare samarbete mot hybrid- och cyberattacker.
– Vi vill föreslå en cybersköld som kan skydda våra gränser på informationssidan, säger Breton.
Momsfrihet
Kommissionen vill också se ännu starkare samarbete mellan medlemsländerna när det gäller att utveckla och gemensamt köpa in diverse militär utrustning och annan "försvarskapacitet". Det ska bland annat ske genom ett redan tidigare utlovat förslag om momsfrihet, som ska läggas fram i början av nästa år. Parallellt manar man medlemsländerna att börja samarbeta mer kring regler för exporttillstånd när det gäller militär utrustning – särskilt när det handlar om att sälja till länder utanför EU.
– När vi börjar utveckla fler saker tillsammans måste vi vara mer försiktiga, konstaterar en av de tjänstemän som arbetat med de nya planerna på en pressgenomgång i Bryssel.
Trafikledning
Utöver försvaret har EU-kommissionen också nya planer för rymden. Sex miljarder euro ska läggas på säkrare och bättre satellitkommunikationer. Och så ska en ordentlig trafikledning arbetas fram med hjälp av internationella samarbetspartner för att hålla koll på uppskjutningar, omloppsbanor och rymdskrot.
– Till och med en liten centimeterstor bit skrot kan få enorm betydelse om den till exempel flyger in i en satellit i hög hastighet, säger Breton i Strasbourg.
Wiktor Nummelin/TT