KRIGET I UKRAINA
Ukraina inför undantagstillstånd
Ukraina (TT-AP-AFP)
Ukraina inför undantagstillstånd i skuggan av krisen vid den ryska gränsen.
Säkerhetsrådets förslag har fått grönt ljus av parlamentet och träder i kraft under torsdagen.
Förslaget, som säkerhetsrådet beslutade om tidigare under onsdagen, innebär bland annat inskränkningar av rörelsefriheten och demonstrationsrätten, möjligheten att blockera politiska partier och organisationer för att, enligt förslaget, skydda "den nationella säkerheten och den samhälleliga ordningen".
Parlamentet röstade även för att öka landets försvarsbudget med över motsvarande fem miljarder kronor, rapporterar den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.
Cyberattack
Under onsdagseftermiddagen uppgav landets digitaliseringsminister Mychailo Fedorov att landet utsatts för en ny cyberattack.
En lång rad sajter ska ha drabbats i varierande grad av en överbelastningsattack – bland annat hemsidor tillhörande ukrainska banker, parlamentet och utrikesdepartementet – vid fyra-tiden på onsdagen.
En omfattande cyberattack mot liknande sajter rapporterades även förra veckan.
Landets president Volodymyr Zelenskyj säger att Ukraina behöver omvärldens stöd.
– Ukraina behöver säkerhetsgarantier. Tydliga, detaljerade och omedelbara sådana, säger han och fortsätter:
– Jag anser att Ryssland måste vara ett av de länder som ger oss tydliga säkerhetsgarantier.
Evakuerar diplomater
Ryssland har börjat evakuera sina diplomater från Ukraina, vilket en talesperson för den ryska ambassaden i huvudstaden Kiev har bekräftat för nyhetsbyrån AFP. Enligt ögonvittnen har den ryska flaggan halats ned.
Rysslands utrikesdepartement hävdade i tisdags att det är på grund av säkerhetsläget.
Ukraina uppmanar de ukrainska medborgare som befinner sig i Ryssland, uppskattningsvis cirka tre miljoner personer, att lämna eftersom det blir svårt att ge konsulär hjälp om konflikten trappas upp ytterligare.
Reserver i beredskap
Landets militära reserver har satts i beredskap på uppdrag av presidenten. Totalt handlar det om över 200 000 personer i åldrarna 18–60 år.
– Vi måste snabbt stärka den ukrainska armén och andra militära enheter, säger president Volodymyr Zelenskyj enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform.
Ett förslag om att medborgare ska ha rätt att bära vapen och ammunition för att försvara sig har godkänts av parlamentet.
Upptrappningen sker efter det att Ryssland erkänt utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk som självständiga, och beordrat ryska styrkor in i landet, på vilket omvärlden reagerat med fördömanden och sanktioner.
Förslaget om undantagstillstånd gäller inte de redan krigshärjade utbrytarregionerna.
Ryssland "förkastar diplomati"
Vladimir Putins budskap på onsdagen är att Moskva letar efter diplomatiska öppningar – men inte är villigt att förhandla.
– Rysslands intressen, vår befolknings säkerhet, är inte förhandlingsbara för oss, säger han.
Putins beslut i måndags, då dokumenten för att erkänna utbrytarregionerna som självständiga skrevs under, har satt stopp för den diplomatiska processen som i veckan skulle leda till ett möte mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och den amerikanske, Antony Blinken.
– Nu när vi ser att invasionen börjar och Ryssland visat att det fullständigt förkastar diplomati så finns det ingen anledning att gå vidare med att mötas i detta läge, säger Blinken på en pressträff tillsammans med den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba, som befinner sig i USA.
Putins plan har hela tiden varit att invadera Ukraina, säger Blinken. Han kallar situationen för en av Ryssland "fabricerad kris" och "det största hotet mot europeisk säkerhet sedan andra världskriget".
I ett tal till FN:s generalförsamling i New York varnar Kuleba för att konflikten kan vara inledningen på ett storskaligt krig som "kan betyda slutet för världsordningen så som vi känner den".
– Det kommer att kasta oss tillbaka till förra århundradets mörkaste stunder.
Fakta
Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.
Konflikten ställdes på sin spets 2014 då omfattande demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.
Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.
Missnöjet på ryssdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.
I kriget som fortfarande pågår har runt 15 000 människor dött.
Källa: UI/Landguiden