KRIGET I UKRAINA

Nato: Vi försvarar varje tum

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför fredagens Natomöte i Bryssel. Bild: Olivier Douliery/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

Kriget i Ukraina är givet huvudämne när både Nato och EU håller extrainsatta utrikesministermöten i Bryssel. Sverige – och USA – är med på båda.

EU:s utrikeschef varslar om att nya sanktioner är på gång.

Först samlas de 30 Nato-ländernas ministrar ute på militäralliansens högkvarter i nordöstra Bryssel under förmiddagen, med Sverige, Finland och EU:s utrikeschef Josep Borrell som särskilt inbjudna gäster.

– Vi fördömer attackerna mot civila och har under natten också sett rapporter om attacker mot kärnkraftverk. Det visar på hänsynslösheten i det här kriget och vikten av att få slut på det och att Ryssland drar tillbaka sina trupper, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till mötet.

– Vi söker inte konflikt, men om konflikten kommer till oss så är vi redo och vi kommer att försvara varje tum av våra medlemsländer, betonar samtidigt USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Flygförbudszon

Ukraina har i flera dagar bett om en flygförbudszon över Ukraina för att försvåra den ryska invasionen. En sådan skulle dock placera Nato i direkt konflikt med Ryssland – och det vill militäralliansen än så länge undvika.

– Nato bör inte dras in i den här konflikten. En flygförbudszon betyder att Nato är inne i konflikten, för det skulle vara Nato-styrkor som skulle upprätthålla den zonen, säger Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavsky på väg in till mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

I eftermiddag åker sedan nästan alla Nato-deltagarna in till centrala Bryssel för möte inne i EU:s Europabyggnad från klockan 15. Till det extrainsatta utrikesministermötet för de 27 EU-länderna är USA, Kanada och Storbritannien inbjudna som gäster, samt även Nato-chefen Stoltenberg. Dessutom deltar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, via länk från hemlandet.

Gas och olja?

Inom EU varslar utrikeschefen Borrell om att nya sanktioner mot Ryssland nu diskuteras. På väg in till Nato-mötet konstaterar han att det även kan bli aktuellt med ett stopp mot inköp av rysk gas och olja.

– Naturligtvis. Vi kommer att överväga allt. Allt är uppe på bordet, säger Borrell vid Nato-högkvarteret.

Hittills har dock flera EU-länder varit skeptiska till att stoppa gasflödet, dels för att undvika frysande invånare på hemmaplan, dels för att inte pressa upp gaspriset ytterligare – och på så vis göra att Ryssland ekonomiskt tjänar på åtgärden.

Sverige representeras vid mötena av kabinettssekreterare Robert Rydberg, medan utrikesminister Ann Linde (S) har förhinder och uppges vara på resa.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

21 länder i Europa är medlemmar i såväl EU som Nato: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Sex EU-länder är inte med i Nato: Cypern, Finland, Irland, Malta, Sverige och Österrike.

Nio Nato-länder är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.