KRIGET I UKRAINA
FN: Risk för global matkris i krigets spår
Ukrainakriget (TT-AP)
Kriget i Ukraina kan leda till den värsta livsmedelskrisen i världen sedan andra världskriget, varnar FN:s livsmedelsprogram WFP.
– Det sista vi vill göra är att ta mat från hungriga barn och ge till svältande barn, säger WFP-chefen David Beasley.
I krigshärjade Jemen har åtta miljoner människor just fått sin matranson från WFP minskad med hälften, som en följd av stigande livsmedels- och bränslepriser i spåren av kriget i Ukraina.
Ukraina är en av världens största exportörer av spannmål – och länder som Jemen, Libanon, Pakistan, Libyen, Tunisien och Marocko är särskilt beroende av livsmedel från just Ukraina.
– Om vi får ett slut på konflikten och tar itu med behovet, kan vi undvika svält, destabilisering av länder och massflykt. Men om vi inte lyckas med det kommer världen att få betala dyrt, varnar David Beasley, chef FN:s livsmedelsprogram WFP, inför FN:s säkerhetsråd.
Hälften av WFP:s spannmål
Tillsammans står Ukraina och Ryssland för omkring en tredjedel av världens veteexport, en femtedel av majsproduktionen och närmare 80 procent av världens produktion av solrosolja. Hälften av det spannmål som WFP köper för att mätta hungriga magar kommer från Ukraina, säger Beasley.
WFP har därför redan tvingats dra ner på matransonerna för miljontals familjer på grund av stigande kostnader för mat, bränsle och transport.
Stort Ukrainafokus
Dessutom är miljontals människor i Ukraina i behov av hjälp. Röda Korset bedömer att omkring 18 miljoner ukrainare kommer att behöva humanitärt bistånd. Men Beasley varnar för att ett allt för stort fokus på Ukraina riskerar att leda till att länder i Afrika och Mellanöstern försummas.
Kriget kommer att ha en global påverkan "som vi inte har sett sedan andra världskriget", menar Beasley.
– Det sista vi på WFP vill göra är att ta mat från hungriga barn och ge till svältande barn, konstaterar han.