FRIHANDELNS FRAMTID

EU och USA överens om dataflöden – ”Viktig politisk signal”

Bild: Jacquelyn Martin

Häromdagen kom EU och USA principiellt överens om att skapa nya regler för dataöverföringar. ”Betydelsen av att det är EU och USA som kommer överens ska inte underskattas sett ur ett handelsperspektiv”, säger Björn Wedin, expert på internationell handel på Svenskt Näringsliv.

Tanken är att ersätta Privacy Shield som 2020 ogiltigförklarades av EU-domstolen.

Dataflödesfrågan är den mest akuta frågan för näringslivet vad gäller det transatlantiska samarbetet i digitala frågor. Vikten av dataflöden mellan USA och EU har fått en ny dimension till följd av kriget i Ukraina. Säkra och robusta dataflöden mellan allierade blir allt viktigare i en orolig tid, menar juristerna Carolina Brånby och Carola Ekblad på Svenskt Näringsliv. ”Den principiella överenskommelsen är därför ett välkommet steg i rätt riktning”, skriver de på organisationens hemsida.

Många företag är idag beroende av export och import till och från den amerikanska marknaden. Dessutom finns det många innovativa företag som har ambitioner att växa utanför Sveriges och EU:s gränser. Internationella dataflöden är helt avgörande för många tjänster. Samtidigt är en rad sektorer i Sverige belastade av juridiska analyser och kostsamma tekniska lösningar för att klara GDPR:s krav och därmed undvika enorma sanktionsavgifter. Utan säkra och robusta dataflöden mellan EU och USA skulle Europa potentiellt gå miste om 1,3 biljoner euro i tillväxt till 2030, menar Carolina Brånby.

Att EU och USA är ett steg närmare ett nytt ramverk för fria dataflöden över Atlanten välkomnas också utifrån ett bredare handelsperspektiv. Det är en viktig politisk signal, menar Björn Wedin, expert på internationell handel på Svenskt Näringsliv.

– Betydelsen av att det är EU och USA som kommer överens ska inte underskattas sett ur ett handelsperspektiv. EU och USA är varandras viktigaste handelspartners och ett ramverk för trygga och säkra dataflöden parterna emellan skapar bra förutsättningar för djupare ekonomisk integration och framför allt större förutsägbarhet för handlande företag. Den principiella överenskommelsen sänder också en viktig politisk signal i tider när EU behöver värna om relationerna med likasinnade, säger han.

Än återstår för EU och USA att mejsla ut viktiga detaljer, men den principiella överenskommelsen är ett viktigt steg på vägen. Betalningsinformation, kunddata och handel med varor och tjänster som möjliggörs av digitala lösningar är alla exempel på när data kan behöva flyttas över gränser, förklarar Björn Wedin.

– Dataflöden fyller en jätteviktig funktion i den alltmer digitaliserade handelsverkligheten, en utveckling som accelererat än mer under pandemin. Att kunna flytta data över gränser är en förutsättning för fungerande globala värdekedjor och möjliggör handel med varor och tjänster genom digitala lösningar, säger han.