DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Tyskland tror på turkiskt ja till Sverige

Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht. Arkivfoto. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Tysklands försvarsminister räknar med att Turkiet kommer att säga ja till Sverige och Finland i Nato.

Ansökningarna får brett stöd från medlemsländerna i EU.

När EU-ländernas försvarsministrar möttes i Bryssel på tisdagen handlade det formellt mest om mer militärt stöd till Ukraina och allehanda EU-insatser.

I korridorer och på presskonferens pratades det samtidigt en hel del om Sveriges och Finlands väg in i Nato – där 21 av 27 EU-länder redan är med.

– De kan räkna med fullt stöd från EU. Det stärker och ökar samarbetet om säkerheten i Europa. Låt oss hoppas att det här medlemskapet snart blir klart, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell efter mötet.

– Vi ska ge 100 procents stöd. Det handlar i grunden om att vi ska säkra ett starkt och gemensamt svar på det hot som (Rysslands president Vladimir) Putin är mot fred och säkerhet i Europa, sade i sin tur Danmarks försvarsminister Morten Bødskov.

Vad gör Turkiet?

Flera av deltagarna uttryckte också sitt hopp om att icke-EU-landet Turkiet inte ska hålla fast vid sitt motstånd mot att släppa in de nordiska länderna i Nato.

– Alla beslut måste tas med enhällighet och det är viktigt att vi intensivt pratar med Turkiet. Men i slutändan handlar det här om en förbättring för Nato, när två så starka länder som Sverige och Finland går med, och jag är övertygad om att även Turkiet kommer att övertygas om det, sade Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht.

– Ingen skulle förstå om vi skulle vägra Sverige och Finland att bli medlemmar. De hör hemma inom Nato och inte på någon annan sida. Jag är övertygad om att sakerna kommer att röra sig i en bra riktning under de närmaste dagarna och att Turkiet kommer att gå med på att de ansluter sig, konstaterade Luxemburgs François Bausch.

Tyskt samarbete

Från Tyskland utlovade samtidigt förbundskansler Olaf Scholz ett utökat militärt samarbete med Sverige och Finland.

– Vi kommer att intensifiera vårt militära samarbete, särskilt i Östersjöregionen och genom gemensamma övningar. Båda länderna kan alltid lita på vårt stöd, särskilt i denna mycket speciella situation, sade Scholz enligt nyhetsbyrån AFP.

Inne på EU:s försvarsministermöte representerades Sverige och Finland bara av statssekreterare och ambassadör, då svenske Peter Hultqvist är i USA och finländske Antti Kaikkonen ägnade sig åt riksdagsomröstning och statsbesök i Sverige.

Under onsdagen ska deras Natoambassadörer uppsöka Natohögkvarteret för att formellt lämna över Sveriges och Finlands ansökningar. Någon exakt tidpunkt har dock ännu inte meddelats.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

21 av EU:s medlemsländer är samtidigt med i Nato: Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Kroatien, Slovenien, Rumänien, Bulgarien, Grekland, Italien, Frankrike, Spanien och Portugal.

Utanför Nato står tills vidare Sverige, Finland, Österrike, Irland, Malta och Cypern.

Av Natos 30 medlemsländer är 9 inte med i EU: USA, Kanada, Turkiet, Storbritannien, Norge, Island, Albanien, Montenegro och Nordmakedonien.