EU:S FRAMTID

EU-toppar vill ge Ukraina kandidatstatus

Italiens premiärminister Mario Draghi till vänster och Frankrikes president Emmanuel Macron under besöket i Irpin. Bild: Ludovic Marin/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Frankrike och Tyskland ställer sig tillsammans med Italien och Rumänien bakom att Ukraina "omedelbart" får status som kandidatland till EU.

Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron sedan ledarna träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Ukrainas vilja att ansluta sig till EU, och president Zelenskyjs önskan om mer vapen från väst – det stod överst på agendan när fyra EU-toppar kom till Kiev.

Och han bönhördes på båda punkterna.

Alla vi fyra ställer oss bakom att Ukraina omedelbart får kandidatstatus, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i Ukrainas huvudstad.

Italiens premiärminister Mario Draghi fyller i:

Det viktigaste budskapet det här besöket kan ge är att Italien vill se Ukraina i EU, säger han enligt AFP.

Ukraina tillhör den europeiska familjen, lägger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till.

Även Moldavien?

Emmanuel Macron har tidigare sagt att det kommer att ta "årtionden" för en kandidat som Ukraina att gå med i EU, och Olaf Scholz sade i maj att något snabbspår in i EU kommer det inte bli tal om för Ukrainas del.

Och ledarnas ord i Kiev ska även ses mot bakgrund av den utdragna process som väntar mellan kandidatstatus och medlemskap, förhandlingar som kan ta årtionden.

Macron säger dock nu att en eventuell ny status för Ukraina ska åtföljas av en väl utstakad väg framåt.

Och den kommer också att ta situationen i Balkan och närliggande länder, i synnerhet Moldavien, i beaktande, säger han.

Även Moldavien, som ansökt om medlemskap, ska stöttas säger Scholz:

Tyskland är för ett positivt beslut, det gäller även för Moldavien.

Ett snabbspår för Ukraina skulle nämligen kunna reta upp i länder som Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Albanien – länder som fick kandidatstatus mellan 2005 och 2009 och ännu inte har släppts in i EU-värmen.

Zelenskyj ser dock bara positivt på det nya budskapet från EU-topparna.

Vi är redo att arbeta för att vår nation ska bli en fullvärdig medlem i EU. Ukrainarna har redan förtjänat att få gå mot medlemskap och kandidatstatusen, säger han på den gemensamma presskonferensen.

"Står bredvid ukrainarna"

De tre EU-topparna Macron, Scholz och Draghi reste under torsdagen med tåg från Polen, och väl på plats anslöt även Rumäniens president Klaus Iohannis.

Efter ett besök i den krigsdrabbade förstaden Irpin mötte de Volodymyr Zelenskyj. Förutom stödet om kandidatstatus lovar Macron att skicka ytterligare sex haubitsar till Ukraina, utöver de tolv landet redan har skickat.

Frankrike har stått vid Ukrainas sida sedan dag ett. Vi står bredvid ukrainarna utan tvetydigheter. Ukraina måste stå emot och vinna.

Förbundskansler Scholz lovar också militärt stöd, "så länge Ukraina behöver det", men är vagare i exakt vad landet kan bidra med i framtiden, förutom "luftvärnsrobotar och radarsystem".

Kommande toppmöten

Scholz säger att han är chockerad över förödelsen han sett i Irpin.

Det visar hur brutalt det ryska anfallskriget är, och hur det bara är inriktat på att förstöra och erövra.

Ledarnas besök kommer inför att EU:s ledare förbereder sig för att den 23–24 juni fatta beslut om Ukrainas begäran om EU-medlemskap, och inför ett viktigt Nato-toppmöte den 28–30 juni i Madrid.

Dessutom väntar ett G7-möte i södra Tyskland mellan de två toppmötena, och dit är Zelenskyj inbjuden, enligt Scholz.

Martin Yngve/TT

Kristin Groth/TT

Italiens premiärminister Mario Draghi, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron och Rumäniens president Klaus Iohannis möts i Kiev under torsdagen. Bild: Ludovic Marin/AP/TT

Fakta

Ukraina, Georgien och Moldavien har alla ansökt om EU-medlemskap med anledning av Rysslands krig i Ukraina. I första hand handlar det dock om att ens kunna acceptera länderna som officiella kandidatländer. Frågan utreds av EU-kommissionen som väntas komma med besked i juni.

Sedan tidigare för EU medlemskapsförhandlingar med Montenegro och Serbien sedan 2012 respektive 2014. Redan 2005 inleddes dessutom förhandlingar med Turkiet, som dock lagts på is på grund av den politiska utvecklingen i landet.

Även Albanien och Nordmakedonien har fått löfte om förhandlingar, men de har ännu inte kommit i gång. Bosnien-Hercegovina har i sin tur ansökt om medlemskap, men ännu inte fått status som kandidatland.