KRIGET I UKRAINA
Kriget i Ukraina kan bli långvarigt
Ukraina (TT)
Både den ryska sidan och väst verkar ställa in sig på att kriget i Ukraina kan bli utdraget.
– Vilken fas kriget än är i för närvarande, är det inte slutfasen för Krim, säger analytikern Dara Massicot.
Granatelden fortsätter att regna längs med den utdragna fronten i Ukraina. Men ingen sida har den senaste tiden visat upp några större territoriella framgångar.
I veckan presenterade USA sitt senaste stödpaket till Ukraina. Då pratades det om utrustning som kan levereras inte främst i närtid, utan de kommande åren.
– Vi pratar om system som kan ta månader att få kontrakt på, och ett–tre år att anlända till Ukraina, sade departementsrådet Colin Kahl vid en pressträff.
Även från tyskt håll kommer signaler om att kriget väntas bli utdraget.
– Tyvärr måste vi anta att Ukraina kommer att fortsätta att behöva nya, tunga vapen från sina vänner nästa sommar, säger utrikesministern Annalena Baerbock till Bild am Sonntag.
Ökar antalet soldater
Även Ryssland – som från början antog att det som på hemmaplan kallas för "specialoperationen" i Ukraina skulle vara snabbt avklarad – blickar mot nästa år. Nyligen meddelade Putin att antalet soldater skulle växa med 137 000.
Beskedet var lite överraskande, enligt Dara Massicot, expert vid tankesmedjan Rand och som tidigare analyserat ryska militären för amerikanska försvarsdepartementet.
– Det måste gälla en längre tidshorisont, och det är inte en positiv signal för den regionala säkerheten, säger hon om planerna på att öka numerären.
TT: Hur skulle du bedöma krigets nuvarande fas?
– Ryssland försöker att hantera olika sorters utmattning hos styrkorna. Man lyckas inte riktigt göra betydande framryckningar längs med fronten. Jag ser dem flytta runt lite utrustning för att möta ukrainska motoffensiver.
Kan annektera
De överraskande attackerna mot militäranläggningar på Krim verkar ha tagit Ryssland på sängen, och kan vara ett tecken på en annalkande ukrainsk motoffensiv, enligt henne.
– Jag tror att Ryssland behöver en paus, och min oro är att de försöker att få till det genom en annektering.
TT: Hur ska det hjälpa Ryssland?
– De gör en del åtaganden. Låt oss säga att de annekterar Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson, eller de delar de nu ockuperar. De kan anta att det kan påverkar beslutsfattande hos de som i dag stödjer Ukraina. Jag vet inte om det är vettigt antagande, men Ryssland ser säkert tillbaka på Krimannekteringen 2014, som ingen riktigt utmanade, säger Massicot.
Båda sidorna har förlorat mycket utrustning under det halvår kriget pågått.
– Ryssland försöker påbörja processen för materialanskaffande för att täcka upp det de förlorat. En del har uppskattat att det kommer att ta minst fyra–fem år. När det gäller robotar jobbar fabrikerna dygnet runt. Vilken fas kriget än är i för närvarande, så är det inte slutfasen för Krim.
Ukraina står också inför materialunderskott, men har å andra sidan en stark stridsvilja.
– Detsamma kan man inte säga om den ryska sidan. Och den sortens dynamik har betydelse, säger hon.
Otränade soldater
Ryssland verkar dessutom ha problem med att rekrytera soldater och behålla befintliga. Därtill har tiotusentals stupat, enligt västs bedömningar.
– Det är en stor brist på kvalificerad personal. De får en stor mängd okvalificerade från olika håll, men du kan inte snabbt få upp antalet professionella soldater, som tar ett–två år att öva upp, säger hon.
– En del får så klart stridserfarenhet med tiden, men om du skickar dåligt tränade frivilliga är det inte en lika effektiv stridsstyrka.
TT: Hur märks det vid fronten?
– Något jag sett mer av de senaste tiden är att när de kör fordon, så lyckas de inte kontrollera dem, eller så kör de in i bakhåll eller rakt över minfält på en rak linje. Det här sker inte överallt så klart, men det syns tecken här och där, säger hon.
Samtidigt ska Ryssland inte underskattas.
– Ryssland är inte inkapabla att lära sig. De förstod inom en månad att de var tvungna att dra sig tillbaka från Kiev, och de har blivit lite bättre på att försvara anläggningar med luftvärn. I Cherson har flera broar förstörts av Ukraina, och där har Ryssland snabbt satt upp nya pontonbroar, vilket inte är enkelt. Det finns en bild att Ryssland är totalt inkompetenta och Ukraina är kompetenta i allt de gör, men verkligheten är så klart inte så enkel.
Gustav Sjöholm/TT